Met een knelkoppeling, ook wel knelfitting genoemd, kun je gasleidingen en waterleidingbuizen aan elkaar verbinden. De knelkoppeling is dan de uitneembare verbinding die kan worden aangebracht zonder te moeten solderen of lassen. Vooral in de installatietechniek worden dit soort koppelingen veel gebruikt. Waarom moet je eigenlijk van knelkoppelingen gebruik maken?
Waaruit bestaat een knelkoppeling?
Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te weten waar een knelkoppeling, of fitting, uit bestaat, dat zijn namelijk verschillende onderdelen. Als eerste willen we daarbij de moer benoemen die om de buisvormige koppeling wordt geschoven. Deze moer heeft aan de binnenkant schroefdraad. Naast deze schroef met binnenschroefdraad is er een binnenring die aan twee kanten conisch loopt. Een knelkoppeling bestaat uit één zo’n binnenring en twee van de eerder genoemde moeren. Al deze onderdelen zijn van messing gemaakt en vaak wordt er teflon tape gebruikt tussen het schroefdraad om de knelkoppeling goed stevig dicht te maken, waardoor deze goed afsluit en er geen water uit de koppeling kan lekken.
Een buis wordt eigenlijk in de knelkoppeling onderdelen geschoven
Zowel de moeren, als de binnenring, als de koppeling worden allemaal om de desbetreffende buizen geschoven. Eigenlijk wordt zo’n buis dus in de knelkoppeling onderdelen geschoven. De koppeling bevat aan de buitenzijde buitenschroefdraad en in de moeren zit dus, zoals als eerder genoemd, binnenschroefdraad. De moeren worden aan twee kanten van de koppeling aangedraaid. Als die moeren worden aangedraaid rondom de koppeling, dan gaat de binnenring juist knellen tegen de buis. Die genoemde binnenring zal dan tijdens dit knellen in de wand van de koperen buis, of stalen pijp, snijden. Door dit knellen en snijden ontstaat een enorm stevige knelverbinding.
Verschillende soorten koppelingen
Er zijn verschillende soorten koppelingen en de meest eenvoudige is een rechte koppeling die twee buizen of pijpen, die in elkaars horizontale verlengde liggen, met elkaar verbindt. Uiteraard zijn er ook nog genoeg andere soorten knelkoppelingen. Zo zijn er koppelingen voor een hoek, of voor een zogenaamd T-stuk.
Verschillende diktes
Iets waar je bij het gebruik van knelkoppelingen ook rekening mee moet houden, is de diameter. Knelkoppelingen zijn er namelijk in verschillende diameters, uiteraard omdat er ook buizen bestaan van verschillende diameters. De meest gangbare maten hierin zijn: 10, 12, 15, 22, 28 en 35 mm. De diameters van 28 en van 35 mm zijn van een dusdanige grootte dat ze meestal niet bij een gangbare bouwmarkt verkrijgbaar zijn.