cv-ketel

Als je een nieuwe cv ketel gaat kopen, moet je met behoorlijk wat zaken rekening houden. Zo zijn er een groot aantal verschillende typen en soorten cv ketels. Je c.v. ketel kopen, is dan ook niet zo eenvoudig zonder de juiste informatie te hebben. Wij helpen hieronder door uit te leggen welke ketels er zijn en hoe je de juiste voor jou kiest.

Gas of elektriciteit?

Er zijn cv ketels die werken op gas en er zijn er die werken op elektriciteit. Aangezien de elektrische erg duur is in gebruik en alleen wordt toegepast in een combinatie met zonnepanelen, houden we het daarom hierbij de cv ketels die werken op gas, dit zijn de Hoog Rendement elektriciteit (HR-e) ketel, de Hoog Rendement (HR) ketel en de Ultra Hoog Rendement (UHR) ketel

Een ketel die energie opwekt

De HR-e ketel is veruit de duurste, maar wekt dan ook energie op, waardoor dit eigenlijk een investering is. Uiteindelijk bespaar je namelijk enorm op je elektriciteitsrekening en kun je er zelfs geld mee verdienen. In deze ketel zit namelijk een generator die energie opwekt en overgebleven energie kan opslaan voor een later moment. Deze kun je echter ook verkopen aan een energie maatschappij. Dit klinkt interessant, maar dan nog is het verstandig om pas een HR-e ketel te kopen als je veel verbruikt, denk daarbij aan minimaal 1.600 m³ gas per jaar.

Een HR ketel

De HR ketel is de enige van de 3 ketels die een gesloten systeem heeft. Zo’n systeem haalt de zuurstof die het nodig heeft voor de verbranding van gas, die nodig is voor het opwekken van energie, uit de buitenlucht door middel van een afvoer- en toevoerbuis. Bij de verbranding van het gas komt condensvrij, dat moet worden afgevoerd via het riool. Daarom kan een gesloten systeem, en dus een HR ketel, alleen maar op een riool worden aangesloten.

Ultra Hoog Rendement ketel

Naast het gesloten systeem is er het open systeem, dat zowel de UHR- als de HR-e ketel hebben. Bij dit systeem zit er aan de open onderkant van de ketel een warmtepomp. Deze zuigt lucht aan om het water te verwarmen naar een zogenaamde basistemperatuur. Als er dan warm water wordt afgenomen zal dit water ook door gas tot de vereiste temperatuur verwarmd worden, maar omdat het water al die basistemperatuur heeft, duurt de opwarming niet lang, en heb je dus minder gas verbruik. Omdat bij een gesloten systeem geen condens ontstaat, hoeft een UHR- of HR-e ketel niet op het riool te worden aangesloten.

Door admin