geld-lenen-2

Er zijn genoeg redenen te bedenken die de moeite waard zijn waarvoor je geld moet lenen. Natuurlijk kost dit geld en moet je niet voor ieder wissewasje een lening aan gaan. Echter, soms komt er een grote uitgave op je pad, zoals een verbouwing, een bruiloft of een nieuwe auto, waarvoor een lening een uitkomst kan bieden. Als je geld gaat lenen, komen er een hoop vragen op je af, zoals hoeveel kan ik lenen zonder vast contract? Hieronder een opsomming waar je op moet letten als je geld gaat lenen.

Denk goed na of de lening noodzakelijk is

Denk voor je een lening aangaat, daar goed over na. Je bent er namelijk voor lange tijd aan gebonden en de rente kan soms onnodig veel kosten, waardoor je jaren bezig bent om deze af te betalen. Bij elke grote aankoop, zoals die van een auto, zal de dealer gewillig zijn om je te helpen die lening te krijgen, maar dat komt alleen maar omdat er voor hem dan een verkoop in zit. Zorg dus dat je een duidelijk beeld hebt van de verschillende aanbieders van leningen en wat de kosten daarvan zijn over de gehele periode dat je de lening aan gaat.

Vergelijk verschillende kredietverstrekkers

Zoals gezegd kun je het beste verschillende aanbieders vergelijken. Rentetarieven verschillen per kredietverstrekker. Het is dus slim om vooraf de verschillende rentes goed met elkaar te vergelijken. Voor een lening van 25.000 euro met een looptijd van 5 jaar betaal je bij Rabobank dochter Freo bijvoorbeeld een rente van 3,9 procent. Volgens vergelijkingssite Independer komt dat neer op 2509 euro aan rente kosten. Concurrent Santander rekent een rente van 8,5 procent. Dat is over 5 jaar gezien 3038 euro meer dan bij Freo. Staar je hier echter niet blind op, want Bij ongeveer de helft van alle persoonlijke leningen en doorlopende kredieten wordt het werkelijke rentetarief pas duidelijk nadat een offerte is aangevraagd.

Eerder aflossen

Waar je ook goed op moet letten voor je een lening afsluit, is om te onderzoeken of je de lening eventueel ook eerder kunt aflossen, of in één keer kunt terugbetalen. Het kan namelijk voorkomen dat je tijdens de looptijd geld ontvangt, uit bijvoorbeeld een erfenis, waarmee je de schuld in één keer kunt afbetalen. Bij sommige kredietverstrekkers betaal je echter een boete als je meer aflost dan het afgesproken maandbedrag, omdat de geldlener gecompenseerd wil worden voor de misgelopen rente inkomsten.

Laat jezelf dus goed informeren voor je een lening afsluit en denk goed na over je situatie. Hoeveel geld heb je precies nodig? Wat kun je per maand terugbetalen? Over welke periode wil je het geld terugbetalen? Allemaal vragen die belangrijk zijn voor je een lening afsluit.

Door admin