bilgepomp

De bilge (uitgesproken als bielzje) is de laagste plaats op een schip, of boot, onder de waterlijn, waar beide kanten (stuurboord en bakboord) van het schip samenkomen in de kielbalk. Vroeg of laat zal hier water in komen te staan, wat afgevoerd moet worden. Doe je dit niet dan kan het schip uit balans raken, beschadigen, veel meer brandstof verbruiken of zelfs zinken. Belangrijk dus dat je een bilgepomp aan boord hebt. Waar moet je op letten bij een bilgepomp aanschaffen?

Lekkage in de boot

Water in de bilge kan daar op verschillende manieren komen, bijvoorbeeld door lekkende naden, regen, smeltwater uit de koelkast of een lekkende patrijspoort. Voor dit soort gevallen is een bilgepomp ideaal. Komt het water in de bilge door een groter lek, door bijvoorbeeld een aanvaring of een grote golf, dan kun je de bilgepomp gebruiken om deze te repareren, of om terug te varen naar een haven. In het ergste geval kan een bilge je in zo’n geval de tijd geven om je schip te verlaten.

Kies de juiste capaciteit

Er zijn bilgepompen met verschillende capaciteiten en het is belangrijk dat je de juiste capaciteit kiest voor jouw boot. Deze capaciteit van een bilgepomp wordt aangegeven in liters per uur of per minuut. Aangezien kleine boten ook een kleinere bilge hebben, zal deze sneller vol water kunnen komen te staan en dus zal ook de motor sneller onder water staan. Vandaar dat het belangrijk is dat een kleine boot een bilgepomp heeft met een grote capaciteit. Grotere boten hebben juist weer genoeg aan een kleinere pomp.

Elk merk pomp heeft zijn eigen afmeting slangen

Als je altijd al een bilgepomp aan boord hebt gehad en die is kapot gegaan, dan moet je niet alleen naar de capaciteit kijken die de oude pomp had, maar ook naar het type slangen, omdat elk merk andere slangen gebruikt en je anders die slangen ook allemaal moet vervangen.

Vlotterschakelaar met alarm

Wij raden aan om de bilgepomp aan te sluiten op een vlotterschakelaar. Deze wordt ingeschakeld als die merkt dat er water in de bilge staat. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je te laat bent met het opmerken van het water. Bij zo’n vlotter kun je ook een alarm kopen, dat afgaat als de pomp aanslaat. Een meer basic optie kan een aan- en uit schakelaar zijn, maar, nogmaals, dan kun je bij een eventuele lekkage te laat zijn.

Laat je goed informeren over een bilgepomp

\Elk boot of schip is anders en zal een daarvoor nodige bilgepomp nodig hebben. Zo’n pomp is geen luxeproduct, maar iets wat je absoluut aan boord moet hebben, wil je gaan varen. Laat je daarom ook goed voorlichten en zorg dat je de juiste pomp voor jouw boot aanschaft.

Door admin