Stel je hebt een ouder, een tante of misschien wel een neef die op de een of andere manier hulpbehoevend is en voor de dagelijkse zorg wel een steuntje in de rug kan gebruiken. Je wil graag voor deze persoon zorgen, maar de afstand is zo ver, door de reistijd alleen al is het bijna niet te doen. Of je wilt graag dicht in de buurt zijn van je demente oma voor als het bijvoorbeeld een keer helemaal misgaat. Zo sta kun jij haar straks direct helpen. Hier heeft de overheid iets op bedacht: namelijk de mantelzorg woning. Maar wat is dat dan precies, zo’n mantelzorg woning? Hoe kom ik daarvoor in aanmerking? En wat zijn precies de regels wat betreft mantelzorgwoningen? Dit alles zullen we in dit artikel bespreken.
Wat is een mantelzorg woning?
Een mantelzorg woning is een speciaal gebouwtje dat je naast jouw bestaande woning laat neerzetten. Hier kan degene die mantelzorg nodig heeft vervolgens in wonen. Ook is het mogelijk om het gebouwtje aan de woning van degene die de mantelzorg nodig heeft te laten plaatsen. De mantelzorgwoning hoeft overigens niet per se nieuw gebouwd te worden. Ook bijvoorbeeld de schuur of de garage kun je laten ombouwen tot mantelzorg woning. In de mantelzorg woning is over het algemeen ruimte voor een kleine badkamer en een keukentje. De bedoeling is dat er in deze woning zelfstandig gewoond kan worden door één, maximaal twee personen.
Hoe kom ik hiervoor in aanmerking?
Iedereen kan een mantelzorg woning laten bouwen aan zijn of haar woning. Het is namelijk wettelijk bepaald dat er geen vergunning nodig is voor dit soort woningen. Wel moet de woning natuurlijk aan de regels voor bijbehorende bouwwerken en aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. Als je een mantelzorgwoning wilt laten bouwen, vraag dan even aan je aannemer waar deze precies aan moet voldoen. Deze weet er als het goed is alles van. Ook telt de mantelzorgwoning in de meeste gevallen niet mee voor de WOZ-waarde van het huis.
Wat zijn precies de regels wat betreft de mantelzorgwoningen?
De belangrijkste regel is dat er slechts één huishouden in een mantelzorgwoning mag wonen, dit huishouden mag vervolgens maximaal uit twee personen bestaan. Ook moet het gaan om een mantelzorgrelatie tussen de bewoners van de hoofdwoning en de mantelzorgwoning, bij twijfel kan de gemeente vragen om een verklaring van de huisarts of een andere deskundige instantie. Zodra de mantelzorgrelatie eindigt mag je ook niet meer in de mantelzorgwoning blijven wonen. Verder mag een mantelzorgwoning zich alleen op de begane grond bevinden.