opbrengst-van-zonnepanelen

Zonnepanelen worden een steeds normaler verschijnsel op de daken van woningen en bedrijven. Sinds kort worden ze zelfs aangebracht op muren en gevels, dus verticaal. De ontwikkelingen zijn meer dan logisch als je je realiseert welke rendementen er met zonnepanelen gehaald kunnen worden. Maar hoe zit het nu precies met de opbrengst van zonnepanelen? Op welk rendement kun je rekenen als je ervoor kiest om een set zonnepanelen aan te schaffen?

Hoe wordt het vermogen van zonnepanelen weergegeven?

Wil je weten wat de opbrengst van zonnepanelen is, dan moert je letten op de hoeveelheid Wattpiek (Wp) van een paneel. De eenheid Wattpiek geeft aan wat het vermogen van een zonnepaneel is en wat je kunt verwachten aan energieopbrengst. De hoeveelheid elektriciteit in kilowattuur (kWh) die door zonnepanelen wordt opgewekt zo in een ideale situatie even groot moeten zijn als de Wattpiek, maar dat is niet zo. Het rendement is dus niet 1:1, maar ligt helaas iets lager, namelijk rond de 85 procent. Bij de productie van elektriciteit gaat er dus 15 procent van de energie verloren. Wil je dus het aantal Wattpiek bereken, dan mot je deze soms toepassen: Wattpiek x 0.85 = opbrengst in kW per uur (kWh). Dus heeft een zonnepaneel een geschat vermogen van 240 Wp, dan is de opbrengst van het betreffende paneel 204 kWh.

Hoeveel elektriciteit levert een zonnepaneel op

Je kunt eenvoudig omrekenen wast je met de opgewekte energie van een zonnepaneel kunt doen. Hiervoor moet je wel weten wat een bepaald elektrisch apparaat aan energie verbruikt. Zo vereist het opladen van een smartphone gemiddeld zo’n 5 Watt aan energie. Met de opbrengst van één paneel kun je een smartphone tienduizenden keren opladen. Wasmachines, koelkasten en stofzuigers, om enkele voorbeelden te noemen, verbruiken natuurlijk aanzienlijk meer energie.

Aantal benodigde zonnepanelen voor de totale energiebehoefte in huis

Veel mensen vragen zich af hoeveel panelen er benodigd zijn om de complete energiebehoefte in huis te dekken. Aangezien het gemiddelde elektriciteitsverbruik in Nederlandse huishouden rond de 3400 tot 3700 kWh per jaar bedraagt, kan een aantal van zo’n vijftien zonnepanelen de energiebehoefte volledig dekken.

Terugverdientijd van zonnepanelengebruik

Gemiddeld worden zonnepanelen in Nederland, als je kiest voor vijftien panelen, in ongeveer 10 jaar tijd terugverdiend. De kosten van dit aantal panelen liggen namelijk rond de 7000 euro, terwijl de jaarlijkse besparing ongeveer 700 euro bedraagt. Kun je aanspraak maken op subsidie, doorgaans zo’n 30 procent van de totaalsom, dan kunnen de panelen al binnen zeven jaar terugverdiend worden. Zonnepanelen zijn dan ook een goede investering dus!

Door admin