30 seconds áltijd te winnen

Breekt het zweet jou al uit wanneer iemand voorstelt om een potje 30 Seconds te spelen? Dat snappen wij maar al te goed. Daarom geven wij 7 tips om 30 Seconds áltijd te winnen. Lees snel verder als je niet langer meer wil dat het angstzweet op je rug staat wanneer iemand dit kennisspel uit de kast trekt!

Het is één van de leukste spellen die in de afgelopen jaren op de markt is gekomen en heeft menig vriendengroep plezier óf een verscheurende ruzie bezorgd. Dit kennisspel vergt natuurlijk een brede algemene kennis en wanneer je die niet hebt, kan je jouw teamgenoot flink teleurstellen. Gelukkig zijn er wel manieren om áltijd te winnen met 30 Seconds, ook als je kennis niet op peil is. Dan moet je wel bereid zijn om een beetje (of flink) vals te spelen. Lees snel verder voor onze tips.

1. Begin met een drankje

Jouw doel is natuurlijk om een voorsprong te krijgen op de rest, maar jouw kennis gaat hier niet bij helpen. Daarom is het antwoord alcohol. Zorg dat iedereen een drankje voor zijn of haar neus heeft en schenk regelmatig bij. Misschien kan je zelfs een kort drankjespelletje opperen voor de 30 Seconds-vragen op tafel komen. Zelf sla je de alcohol natuurlijk subtiel over. Schenk bijvoorbeeld een spa rood in met een citroentje en rietje. Geen haan die er naar kraait en jij kan ondertussen toekijken hoe iedereen langzaam beschonken wordt. Met een borrel op zijn jouw vrienden natuurlijk een stuk minder alert en dit is essentieel om onze volgende tips uit te kunnen voeren. Proost! 

2. Noem namen op die niet op het kaartje staan

Dit spel win je natuurlijk door zo snel mogelijk de vijf woorden op een kaartje te omschrijven op een duidelijke manier, zodat jouw teamgenoot deze kan raden. Vijf woorden binnen dertig seconden. En dat tot jouw pion als eerst de eindstreep heeft bereikt. Klinkt dit als een onmogelijke opgave?  Wanneer je de begrippen op het kaartje helemaal niet kent, wordt het pas écht lastig. Beschrijf dan gewoon woorden die helemaal niet op het kaartje staan. Geen idee wie Pierce Brosnan is? Geen probleem, jij beschrijft gewoon iets of iemand waar je wél de juiste woorden voor kan vinden. Natuurlijk is het wel belangrijk dat niemand jouw kaartje controleert, want dan val je flink door de mand. Daarbij is tip 1 dus weer heel belangrijk. Met een borrel op zal niemand zo alert zijn om jouw kaartje te controleren.

Koop hier het 30 Seconds spel

3. Roep ‘Ja! Ja! Ja!’ bij foute antwoorden

Je kan dit trucje ook omdraaien. Was je in de veronderstelling dat je een begrip fantastisch had uitgelegd, maar blijft je teamgenoot maar foute antwoorden geven? Roep op een gegeven moment gewoon heel enthousiast ‘Ja! Ja! Ja!’ alsof het woord geraden is. Niemand zal twijfelen aan jouw enthousiasme en zo heb je mooi weer een puntje binnen. Belangrijk is om je teamgenoot wel eventjes te laten zwoegen, anders lijkt het veel te makkelijk en ontstaat er misschien wél argwaan. 

4. Plaats je pion subtiel een paar stappen naar voren

Ben je toch bang om gecontroleerd te worden door argwanende medespelers? Dan kan je altijd nog proberen om je pion ‘per ongeluk’ een paar extra stappen naar voren te zetten. Hen je drie punten behaald? Dan zet jij vier stappen. Heeft je teamgenoot jullie pion al verplaatst? Dan doe jij het nog een keer. Dit alles doe je natuurlijk op een onbewaakt moment. Word je toch betrapt? Dan gooi je jouw beste acteer skills in de strijd. “Huh? Oh sorry, ik had het helemaal niet door. Toch een borrel te veel op, denk ik. Haha!”

5. De pion van de tegenstander zet je gewoon terug

Als je dan toch bezig bent, kun je de pion van je tegenstander ook af en toe een plaatsje terug zetten. Maak het niet de bont, maar op een onbewaakt moment kun je dit best een keertje doen. Zo wordt jouw voorsprong stapje voor stapje groter. 

Koop hier de 30 Seconds Uitbreiding 

6. Gooi het dobbelsteen stiekem nog een keer

Bij het bordspel gooi je elke beurt met een dobbelsteen die bepaalt hoeveel punten er van jouw goed geraden woorden afgaan. Dit is bijzonder frustrerend wanneer je goed raadt, maar jouw pion toch elke keer maar weinig stapjes naar voren mag doen. Heb je zojuist weer 2 gegooid en ben je er helemaal klaar mee? Dan gooi je toch nog een keer! Doe dit wel wanneer de anderen nog in een verhitte discussie zitten, anders valt het gelijk op. Met een beetje geluk, gooi je deze keer wél lager dan 2. Of je karma is na al dat valsspelen zo slecht, dat de 2 aan je zijde blijft. Het is in ieder geval het proberen waard. 

7. Leer alle kaartjes uit je hoofd

Dit is de meest tijdrovende tip, maar wel heel effectief. Je kan namelijk niet betrapt worden en je zal jouw medespelers overtuigen dat jouw algemene kennis sky high is. Sterker nog, je zal er daadwerkelijk wat van opsteken. Leer in je vrije tijd gewoon alle kaartjes uit je hoofd. Kijk welke begrippen erop staan en zoek de begrippen die je niet kent op. Google is je beste vriend! Als je het echt vertikt om wat op te steken, kan je letterlijk de woorden en volgorde op de kaartjes uit je hoofd leren. Dit vergt echter en ijzersterk geheugen en komt alleen van pas als je het spel speelt. Wij adviseren je dan ook om gewoon de begrippen te leren en tegelijkertijd jouw kennis een beetje op te krikken. 

Met deze tips krijg jij het ongetwijfeld voor elkaar om élk potje 30 Seconds te winnen. Voor je het weet is je reputatie helemaal opgekrikt en ben jij degene waarbij iedereen in het team wil. Toch meer van de computerspelletjes? Lees dan dit artikel met de tofste games die je écht gespeeld moet hebben!

Door Eleni