beter met je geld om leren gaan

Nog steeds leven veel mensen van salaris naar salaris en als er dan een keer een grote onvoorziene uitgaven post komt, levert dit een hoop stress op. Zeker als je een klein inkomen hebt waar je van rond moet komen, kan dit erg lastig zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om meer geld over te houden aan het eind van de maand. Zo kun je natuurlijk kijken naar extra uitgaven en die beperken, door bijvoorbeeld de bankgiroloterij opzeggen, of goedkoper boodschappen te doen. Zo zijn er echter ook nog andere manieren om er voor te zorgen dat je aan het eind van de maand geld overhoudt zonder de postcodeloterij opzeggen.

Ga ‚beneden je stand’ leven

Als je beter wil omgaan met je inkomsten, dan moet je eigenlijk beneden je stand gaan leven. Met andere woorden ervoor zorgen dat je minder uitgeeft dan er uitkomt. Dit klinkt simpel, maar valt niet altijd mee. Zorg voor een overzicht en spaar elke maand een bedrag. Het is nodig dat je geld spaart voor noodgevallen zoals het kopen van een nieuwe wasmachine als deze kapot gaat. En stel je voor dat jij je baan verliest, hoe fijn is het dan als je een paar maanden kan leven van je spaargeld? Als jij bijvoorbeeld elke maand 1400 euro verdiend dan betekent dit dat je dus maar 1200 euro uitgeeft per maand. Als je volgens dit principe leeft zal dit je een gevoel van vrijheid geven omdat je nooit meer te weinig geld hebt.

Noteer precies wat er aan geld in en uit gaat

Het is nodig dat jij je geldzaken gaat bijhouden en precies weet wat er aan geld binnenkomt en uit gaat. Pas als je dit overzichtelijk hebt, kun je kijken waar er eventueel te veel geld uit gaat… en waar je dus moet bezuinigen. Simpel gezegd: schrijf  op wat er elke maand binnenkomt en wat je uitgeeft. Doordat je dit elke week noteert heb je het overzicht op papier en weet je hoe je situatie ervoor staat. Je weet hoeveel er op de rekening staat en wat je elke week uitgeeft. 

Geld investeren kan op verschillende manieren

Wat doe jij met je geld? Geef je het uit aan spullen of ga je leuke dingen doen?

Al eens nagedacht over het investeren van je geld? Investeren in jezelf bijvoorbeeld, door een training of een cursus te volgen om beter te worden in je werk. Of investeren in je huis zoals zonnepanelen of het extra betalen van je hypotheek. Je gebruikt je geld dan slim zodat het voor je gaat werken.  Als je een maand extra hypotheek betaalt, scheelt dat vervolgens 10 euro per maand. Dat klinkt niet aantrekkelijk, dat begrijp ik. Maar als je dit een jaar lang doet scheelt het je 120 euro per maand. Dan is het wel de moeite waard toch?

Doe niet aan impulsaankopen. Als je iets wil kopen neem dan de tijd om rond te kijken. Het internet is je grootste vriend. Ga verschillende winkels bekijken en ga heel bewust op zoek naar de beste prijs. Doe daarnaast geen boodschappen bij een dure supermarkt. 
Dat is nergens voor nodig. Ga naar een goedkope supermarkt zoals de Lidl of de Aldi. Het scheelt je wel 15 tot 20 euro per week. Dit is dus echt de moeite waard.

Door admin