bespaarmogelijkheden

Het is lang geleden dat de tijden zo duur waren als anno 2022. De energieprijzen stegen in 2021 al fors en de oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat dat alleen maar doorgaat. Ook zorgt het ervoor dat boodschappen duurder worden. De inflatie is hoog en onze koopkracht slinkt. Kortom: tijd om op zoek te gaan naar snelle bespaarmogelijkheden. We bespreken er vier.

Verzekeringen

Loop al je verzekeringen eens aandachtig na. Ben je nergens dubbel voor verzekerd? Zo ja, zeg dan de overbodige verzekering op. Kijk ook eens rond op het internet naar alternatieven voor je huidige verzekeringen. Kun je je ergens anders goedkoper verzekeren? Misschien ben je ook wel te zwaar verzekerd, bijvoorbeeld omdat je bij je autoverzekering voor ruim meer kilometers per jaar verzekerd bent dan noodzakelijk is. Dit kun je proberen te wijzigen voor een lagere premie. Overweeg ook of al je verzekeringen nog wel zo noodzakelijk. Heb je bijvoorbeeld echt een doorlopende reisverzekering nodig, of ga je maar weinig op reis?

Internet en tv

Ook je internet- en televisieabonnement maken onderdeel uit van je maandelijkse vaste lasten en kunnen dus aangegrepen worden om een besparing te realiseren. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je nog wel een televisieabonnement nodig hebt. Misschien kijk je eigenlijk alleen nog maar naar streamingsdiensten. Wil je toch graag naar ‘live’ televisie kunnen blijven kijken, dan kun je om te besparen door in plaats van voor een volledig televisieabonnement met mediabox te gaan te kiezen voor online tv of NLZIET. Wil je wel graag je televisieabonnement behouden, zoek dan naar aanbieden voor goedkoop internet en tv om te kijken of je elders goedkoper uit kunt zijn. Wellicht lever je daarmee in op je zenderpakket en je internetsnelheid, maar je kunt overwegen of je niet toch al meer inkocht dan je gebruikt en hoeveel pijn het daadwerkelijk doet om daar wat op in te boeten als je substantieel kunt besparen op je maandelijkse kosten.

Sluipverbruik stroom voorkomen

Als we ons ergens momenteel blauw aan betalen, dan is het wel aan de energierekening. De tarieven zijn bizar hoog geworden, terwijl we ons gas en stroom wel gewoon dagelijks voor van alles nodig hebben. Besparen op gasverbruik kan door korter te douchen of de verwarming lager te zetten, maar voor structurele besparingen moet je eerst investeren in energiebesparende maatregelen. Om zonder investering te besparen op je energierekening, kun je ook alerter worden op sluipverbruik in huis. Haal apparaten die niet in gebruik zijn en dus ook geen stroom nodig hebben van de stroomvoorziening af of zorg er in ieder geval voor dat ze helemaal uit staan. Gebruik stekkerdozen met een schakelaar om snel meerdere apparaten van de stroom te halen en ook weer van stroom te voorzien.

Abonnementen en lidmaatschappen opzeggen

Je hebt vaste uitgaven die noodzakelijk zijn en vaste uitgaven die dat eigenlijk niet zijn. In die laatste categorie vallen veel abonnementen en lidmaatschappen. Bijvoorbeeld abonnementen op kranten en tijdschriften, op lidmaatschappen van een goed doel of een vereniging. Wees kritisch en kijk waar je kunt besparen door abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen. In betere tijden kun je ze weer opnieuw aangaan als je dat wilt.

Niet alle besparingen doen pijn, zoals bijvoorbeeld alleen nog maar tanken bij onbemande tankstations. Maar helaas hoort het er ook bij dat je in dure tijden een pas op de plaats maakt en met minder genoegen neemt. Dat voelt als een verarming, en dat is heel vervelend, maar het is belangrijker dat je op de middellange termijn de rekeningen kunt blijven betalen!

Door admin