Er zijn mensen die hun hand niet omdraaien voor het betere kluswerk. Zo’n beetje iedere klus in en om het huis voeren zij met enige gemak, en altijd veel enthousiasme, zelf uit. Daar staat een minstens zo grote groep tegenover die afhaakt zodra er meer nodig is dan een schroevendraaier. Tot welke groep behoor jij?

Het moet je liggen

Of je zelf veel klust in en om je huis, wordt vaak al op jonge leeftijd bepaald. Als je bijvoorbeeld je vader, of je moeder, regelmatig zag klussen in je kinderjaren, is de kans groot dat je het zelf ook de normaalste zaak van de wereld vindt om je handen uit de mouwen te steken. Je hebt waarschijnlijk bij hen al aardig de kunst afgekeken, of misschien zelfs wel regelmatig meegeholpen bij verschillende klussen. Daardoor heb je er al een beetje handigheid in gekregen, en is de drempel minder hoog om als je later zelf volwassen bent ook de klushandschoenen aan te trekken.

Ook wanneer je bijvoorbeeld een opleiding hebt gevolgd in de techniek of bouw, weet je wat je aan het doen bent, en zal je dat thuis ook vanzelf op gaan pakken. Betekent dat dan ook automatisch dat wanneer je geen klussende ouder(s) had, of geen gerichte opleiding hebt gedaan, dat je nooit een klusser zal worden? Allesbehalve. Er zijn ook meer dan genoeg mensen die pas op volwassen leeftijd ontdekken dat ze plezier hebben in het uitvoeren van klussen, of handiger blijken te zijn dan ze denken. Om goed te leren klussen hoef je uiteindelijk maar één ding te doen: het regelmatig oefenen.

Bouw het langzaam op

Ben jij nog niet zo’n geoefende klusser, maar ben je het zat om voor ieder klusje iemand in te huren? Begin dan eens met zelf wat meer kleine, ongevaarlijke klusjes te doen. Zaken als schilderen, behangen of zelfs tegelen leer je door het te doen, ook al zal je in het begin best wel eens de mist in gaan. Dat kan ervoor zorgen dat je klus duurder uit kan pakken dan je dacht, maar vaak is het nog steeds goedkoper dan wanneer je er iemand voor had ingehuurd.

Ken wel je eigen krachten, en bouw het klussen langzaam op. Ben je een beginnende klusser, dan is meteen een hoogwerker huren en je eigen dak eens helemaal vervangen zeker geen aanrader: huur daar gewoon nog maar iemand voor in. Bouw het gebruik van machines langzaam op, en gebruik nooit materieel dat je niet te baas bent. Een heftruck huren als je bijvoorbeeld de tuin opnieuw gaat tegelen? Dat kan, maar kies als je het nooit eerder hebt gedaan wel voor een wat lichter, en makkelijk te bedienen exemplaar. Kun je daar eenmaal goed mee overweg, dan kun je voor een volgende klus altijd nog een stapje verder gaan.

Door admin