nieuw kantoor

Meubels die nog geen vijf jaar oud zijn afdanken, is niet meer van deze tijd. Geef ze liever een tweede leven door ze te verkopen op tweedehandsplatforms. Of kies voor circulair meubilair voor je volgende interieur. Misschien had je van dat laatste nog nooit gehoord. Tijd om op onderzoek uit te gaan.

Maak kennis met circulair meubilair

Circulair meubilair houdt in dat je het gemakkelijk kunt recyclen. Laten we eerlijk zijn: alle meubels gaan een keer uit de mode. Het interieur van de jaren 80 willen we vandaag de dag echt niet meer in huis hebben. Alles ging dan naar de sloop en werd verbrand. Eeuwig zonde. Gelukkig kunnen we vandaag de dag meubels maken die je kunt hergebruiken.

Dat komt doordat steeds meer fabrikanten kiezen voor materialen die je kunt recyclen, en omdat meubels tegenwoordig steeds vaker modulair zijn. Daardoor kun je er eigenlijk alle kanten mee op. Dat is mooi, want dan hoef je (bijna) niets weg te gooien als meubels uit de mode geraakt zijn.

Hoe kun je circulair inrichten?

Wanneer we het hebben over circulair inrichten, betekent dit dat je kiest voor een interieur dat zo min mogelijk belastend is voor het milieu. Je kiest dan vooral voor meubels die worden gemaakt van gerecyclede materialen. Daardoor wordt minder afval geproduceerd. Eigenlijk zit er in het inrichten van een kamer met circulaire meubels en met gewone meubels niet zoveel verschil.

Nog altijd gaat het om welke stijl je wilt aanhouden. Welke kleuren en materialen passen bij elkaar? Hoe wordt jouw kamer echt functioneel? Denk goed na over welke spullen je nodig hebt. Alles moet een functie hebben, als het gaat om circulair inrichten. Kijk ook eens naar refurbished meubels: meubels die zijn opgeknapt om nog een tweede leven te krijgen.

Waarom zou je kiezen voor circulair?

Het grote voordeel aan circulaire meubels is uiteraard dat het beter is voor mens en milieu. Hoe minder meubels worden gemaakt van materialen die niet kunnen worden hergebruikt, hoe beter het is voor de wereld om ons heen. Als materialen na gebruik gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn, kunnen meubelmakers ze gemakkelijker retour nemen en eenvoudig hergebruiken. Vepa.nl is een van de bedrijven die hierin het goede voorbeeld geeft.

De wegwerpcultuur moet echt ten einde komen. In Nederland zijn we ons er steeds meer van bewust dat het klimaat verandert, en dat wij mee moeten veranderen. Kies je voor circulair, dan draag je op een kleinschalige manier je steentje bij aan een betere wereld. Aan de mooiheid van de meubels zie je niet dat het circulair is: het ziet er gewoon uit als alle andere meubels. En soms zelf nog mooier, want circulaire fabrikanten besteden veel aandacht aan hun ontwerp.

Door admin