De laatste tijd gaat het weer veel over de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers. Het lijkt er namelijk op dat die verplicht wordt voor zzp’ers. Wat dat echter in de praktijk betekent is niet altijd even duidelijk. Vandaar dat we even wat zaken voor je op een rijtje zetten, zodat je overzicht hebt en weet wat de mogelijkheden zijn.
Verplichte AOV voor ondernemers?
Veel ondernemers starten een bedrijf omdat ze dromen van een vrij bestaan en een goede idee hebben om specifieke producten of diensten aan te bieden en daarmee naamsbekendheid op te bouwen. Anderen starten juist uit noodzaak, bijvoorbeeld door ontslag of omdat ze in deze rare tijd geen baan kunnen vinden. Als je voor jezelf begint, dan zijn er duizend en één dingen waar je rekening mee moet houden en vaak komen zaken als de AOV pas als laatste. Als die al wordt afgesloten, want vooral in het begin moet er veel geïnvesteerd worden en vaak is er dan geen geld meer voor een dergelijke verzekering. Daar wil de regering dus een stokje voor steken en deze verzekering in de toekomst verplichten.
Geen recht op uitkering als zzp’er
Zoals gezegd gaan zzp’ers niet altijd, als ze net zijn begonnen, zichzelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Vaak is er het geld niet voor en gaat men ervan uit dat men niet langdurig ziek wordt. En als dat wel gebeurt, dat men dan deels kan doorwerken. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het dan ook gebeurt. Het kan jou namelijk ook overkomen dat je een paar maanden of langdurig uit de running bent door een ongeval of een ernstige ziekte. Anders dan mensen in loondienst heb je als zzp’er geen recht op een uitkering van de overheid. Zo loop je dus het risico dat je bij arbeidsongeschiktheid geen inkomen hebt. Kosten voor huur of hypotheek en dagelijks levensonderhoud gaan wel gewoon door natuurlijk.
Mogelijkheden arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Om dit probleem bij zzp’ers te voorkomen gaat de overheid een dergelijk type verzekering nu dus verplichten. Je hoeft dan ook niet te wachten tot de overheid deze verzekering verplicht stelt. Je kunt nu al een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Je hebt daarbij twee opties:
– Passende arbeid > de verzekeraar kijkt of je wel ander werk kunt doen dat past bij je opleiding en ervaring. De premie van deze verzekering is iets lager dan die van beroepsarbeidsongeschiktheid.
– Beroepsarbeidsongeschiktheid > de verzekeraar kijkt of jij jouw huidige beroep nog kan uitoefenen. Kun je dat niet? Dan krijg je een uitkering.
Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt en je kunt niet meer werken, dan ontvang je een van tevoren afgesproken bedrag. Ook als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, ontvang je een bedrag. De hoogte daarvan is afhankelijk van het percentage dat je nog kunt werken en het type verzekering dat je hebt afgesloten. De meeste verzekeringsmaatschappijen helpen je ook met re-integreren. Want als je arbeidsongeschikt bent, wil je graag weer zo snel mogelijk aan het werk.
De hoogte van de premie die je voor een dergelijke verzekering betaalt, hangt af van je leeftijd en van je beroep. Verder is deze afhankelijk van wat je wil. Een bouwvakker van 50 jaar betaalt relatief meer premie dan een IT-specialist van begin twintig, die veelal zittend werk doet. Andere aspecten die bepalen hoeveel premie je betaalt:
- De uitkeringsduur van de verzekering
- Duur eigen risicoperiode, zo kun je bijvoorbeeld het moment van uitbetalen opschuiven waardoor je minder betaalt
- Het bedrag dat je wilt laten verzekeren
Al met al dus de moeite om als zelfstandige in te duiken, zeker omdat dit in de toekomst toch verplicht gaat worden.