winterbanden

Voor we het goed en wel beseffen is het alweer zover… De winterperiode staat voor de deur.. Sneeuw, hagel, ijzel en regen zorgen voor lastige omstandigheden op de weg. Tijd om voor bijvoorbeeld uw Audi uw zomerbanden om te wisselen voor een set winterbanden. Door in de winterperiode gebruik te maken van Audi winterbanden wordt uw veiligheid en die van uw bijrijders aanzienlijk vergroot. Misschien denkt u dat winterbanden in ons land niet zoveel nut hebben omdat we hier niet heel vaak te maken hebben met zware sneeuwval. Toch is het gebruik van winterbanden ook in ons land aan te raden. Door hun speciale profiel zijn ze in staat om veel water of sneeuw te doorstaan en hebben ze extra grip op de weg.

Winterbanden verplicht ?   

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. Wanneer je echter de Belgische Ardennen in rijdt is het toch raadzaam om ze te gebruiken. Luxemburg sluit zich aan bij België en hanteert dezelfde regels. In buurland Duitsland is het verplicht om uw voertuig aan te passen aan winterse omstandigheden. U dient dus op winterbanden te rijden. Krijgt u in de winterperiode een ongeluk en rijdt u nog steeds op zomerbanden? Dan wordt u, ook al bent u zelf niet schuldig aan het ongeluk, toch deels aansprakelijk gesteld voor de schade. Dit zelfde geldt ook in Luxemburg. In wintersportland Oostenrijk is het gebruik van winterbanden ook verplicht. Datzelfde zou men ook in Zwitserland verwachten, echter zijn hier winterbanden niet persé verplicht. Wel worden ze sterk aangeraden en kunt u net als in Duitsland deels aansprakelijk worden gesteld wanneer u betrokken raakt bij een ongeluk. In Italië is het gebruik van winterbanden verplicht in bepaalde gebieden. Ook hier wordt het gebruik van winterbanden zeker wel aangeraden.

Laten wisselen in de garage of zelf doen ?

In veel gevallen laten automobilisten banden wisselen bij hun garage. Vaak liggen de banden daar ook al opgeslagen. Wanneer u uw Audi winterbanden bij uw dealer laat wisselen weet u zeker dat u veilig op weg kunt. De banden worden ook gebalanceerd en er wordt gekeken of de profieldiepte nog voldoende is. U heeft er zelf geen werk aan. Nadeel is misschien dat u altijd eerst een afspraak moet maken en kosten betaald voor het wisselen en het opslaan van uw bandenset. U kunt dus niet wisselen van banden wanneer u dat wil. Vooral in de herfstperiode wanneer veel automobilisten overschakelen op winterbanden kan de wachttijd bij de garage nog wel eens oplopen. Zelf doen is uiteraard ook een optie. Het is echter een behoorlijk tijdrovend werkje waarbij u zeker niet bang moet zijn voor vuile handen. Bovendien hebt u thuis specifiek gereedschap nodig om de banden te verwisselen. De aanschaf daarvan is weliswaar eenmalig maar brengt toch een kostenplaatje met zich mee. Balanceren van de banden gaat thuis zeker niet lukken. Secuur werken is noodzakelijk. Let bijvoorbeeld extra goed op of u thuis uw krik goed vastzet. U zou zeker niet de eerste zijn waarbij dit mis gaat en letsel oploopt bij het wisselen van banden. Veiligheid vóór alles, geldt ook bij deze klus.

Door admin