houten-poort

Een houten poort kan je tuin helemaal afmaken en kan je daarnaast beveiligen tegen diefstal. Sowieso geeft een houten poort een geborgen gevoel, waardoor steeds meer mensen dit kiezen als afrastering van hun tuin. Er zijn verschillende soorten hout die toepasbaar zijn als poort en sommige houtsoorten juist helemaal niet. Daarnaast heeft het ene hout meer onderhoud nodig dan het andere. Wij helpen je kiezen bij de juiste soort schutting voor jou.

Wat is een poort?

Allereerst moeten we even duidelijk stellen wat een poort is. Dit is eigenlijk een soort schutting die helemaal open kan, zodat je bijvoorbeeld je auto je tuin in kunt rijden. Net als een schutting zijn poorten vaak geïmpregneerd en hoef je ze niet te schilderen. Echter, er zijn ook schuttingen van hout die niet geïmpregneerd zijn en die je moet verven. Aangezien een poort, en een schutting, veel te verduren heeft, kun je het beste een verf uitkiezen die hiervoor gemaakt is, zoals de Sikkens Rubbol Xd High Gloss, deze beschermt het hout tegen uv stralen van de zon, regen en andere neerslag. Groot voordeel van een schutting die je schildert is dat je de kleur zelf kunt uitkiezen en die dus kan matchen bij je kozijnen of buitendeuren. Als je een goede verf gebruikt, dan kan je poort er vaak weer zo’n zes jaar tegen. Als je hem dan weer opnieuw moet schilderen, hoef je het hout alleen licht op te schuren en dan kan de nieuwe laag er direct op.

Tropisch hardhout

Hardhout was lange tijd bijzonder populair om schuttingen en tuinpoorten mee te maken. Dit type hout moet niet behandeld worden en krijgt na verloop van tijd een mooie grijze look. Het is echter niet een heel duurzaam product, omdat er tropische bossen voor gekapt moeten worden en dat hout moet dan weer hier naartoe getransporteerd worden. Vele mensen zijn zich hier bewust van geworden en kopen daarom geen tropisch hardhout meer. Gelukkig zijn er de laatste jaren echter enkele waardige alternatieven op de markt gekomen die veel beter zijn voor het milieu en ook veel minder kosten. Een ander nadeel van tropisch hardhout is dat het duur is, een dubbele draaipoort in hardhout kost al snel meer dan 2000 euro.

Europees loofhout

Ook bepaalde soorten Europees loofhout zijn bijzonder geschikt om houten tuinpoorten mee te vervaardigen. Denk hierbij aan houtsoorten zoals beuk, kastanje of eik. Dit zijn echter allemaal bomen die niet zo snel groeien, waardoor het hout ook niet bijzonder duurzaam is, en juist wel erg prijzig. Elke houtsoort heeft echter wel zijn eigen kleur en nerf, dus het kan zijn dat een van de Europese loofhoutsoorten perfect is voor jou.

Thermisch gehard hout

Thermisch gehard hout is tegenwoordig het meest populaire hout dat gebruikt wordt voor poorten en schuttingen. Eigenlijk is thermisch gehard hout niets meer dan Europees naaldhout dat door een speciaal proces verhard wordt. In tegenstelling tot hout dat men gaat impregneren maakt men bij het thermisch harden geen gebruik van schadelijke stoffen. Het naaldhout wordt op een bepaalde methode opgewarmd waardoor de moleculen in het hout zich van gedrag gaan veranderen en het hout een veel langere levensduur geven. Zo gaat een schutting of tuinpoort in thermisch hout makkelijk 25 à 30 jaar mee. De prijs voor een dubbele houten tuinpoort begint reeds vanaf 750 euro.

Laat je goed informeren

Een houten tuinpoort kun je kopen via tuincentra of bouwbedrijven. Er zijn ook gespecialiseerde houtverkopers die naast terrasplanken en houten panelen ook poorten verkopen. Houd er rekening mee dat kwalitatief beslag minstens even belangrijk is. Een houten poort kan al snel meer dan 50 kg wegen en als het beslag niet roestvrij is, en sterk genoeg, zal de poort na verloop van tijd afhangen of zelfs afbreken. Goed vergelijken en je goed laten informeren is dus zeker belangrijk!

Door admin