Tussen 2011 en 2017 vielen er 259 doden ten gevolge van het nemen van een selfie. India heeft het hoogst aantal geregistreerde selfiesterfgevallen ter wereld. 

Een selfie nemen. Zo onschuldig is dat dus niet. Er zijn inmiddels meerdere verhalen bekend van mensen die dat met de dood moesten bekopen. Nu is er weer zo eentje. 

Familie-uitje eindigt in drama

Het gaat om een familie uit India dat begin oktober een gezinsuitje had. Je ziet het voor je, met een rugzak dames en een rugzak heren om, er op uit richting hun familie in Tamil Nadu, in het zuidoosten van India. 

Een bezoek aan de Pambar-rivier stond op het programma. Helemaal niet vreemd, want daar komen veel toeristen. En uiteraard wordt daar altijd wel een plaatje geschoten. Ook deze familie was daar voor in. Ze kozen voor het maken van een selfie, met z’n zessen hand in hand op de foto vlakbij een reservoir van de dam. 

Zoon verliest zijn evenwicht en trekt iedereen mee

Bovenop de dam verliest de veertienjarige zoon zijn evenwicht, glijdt uit en trekt twee zussen van achttien en negentien jaar mee het water in. Ook de vrouw en haar schoonzus belanden in het water. De vader kan alleen zijn zus nog redden. 

Het verhaal kan worden toegevoegd aan nog honderden andere. De Amerikaanse National Library of Medicine publiceerde onlangs de sterfcijfers ten gevolge van selfies. Het zijn er nu al 259. India staat op nummer 1, gevolg door Rusland, Amerika en Pakistan. 

Mensen gaan gewoon te ver

Mensen nemen onnodige risico’s voor een foto. Vooral voor selfies voor social media gaan mensen soms gewoon te ver. Zo ver dat de dood er op volgt. Het AD schrijft dat in 2017 een man door een olifant werd verpletterd toen hij een foto wilde maken en pal naast het dier ging staan. 

Dit jaar vonden in een andere deelstaat in India nog drie mensen de dood. Ze sprongen weliswaar op tijd weg voor een aankomende trein, maar werden vervolgens geschept door een trein die van de andere kant kwam. 

Dieren die onverwacht aanvallen

Het incident met de familie bij de rivier in India is helaas niet uniek. De belangrijkste doodsoorzaak bij het nemen van een selfie is verdrinking. Ook worden ongelukken met treinen genoemd, vallen van een hoogte, dieren die onverwacht aanvallen, vuurwapens en elektrocutie. De meeste doden zijn tussen de tien en dertig jaar oud. 

Dit jaar werd er nog een man in India aangevallen door een gewonde beer. De man wilde met de beer op de foto en werd vervolgens verscheurd. In Amerika vielen twee mensen van grote hoogte naar beneden tijdens het nemen van een selfie. Volgens onderzoekers is het aantal doden mogelijk nog hoger dan de genoemde 259. Advies: neem een veilige selfie of laat je smartphone in je Cowboysbag zitten. 

Door admin