alcoholisme

Er wordt meer alcoholvrij bier gedronken. Dat illustreert vooral het onlangs gehouden bekende bierfeest in oktober. 

Er werden maar liefst tweehonderdduizend pullen bier met alcohol minder gedronken. Nog altijd werd er 7,3 miljoen liter bier weggeslurpt, maar er werd ook opvallend vaak meer alcoholvrij en alcoholarm bier gedronken tijdens het Oktoberfest in München. Er lijkt sprake van een trend. 

Alcoholvrij bier is ingeburgerd

Zo’n 6,3 miljoen bezoekers deden München aan. Lederhosen aan of dirndl (als je het goed doet tenminste) en je gewone trui in je rugzak dames en rugzak heren. Dat waren evenveel bezoekers als het jaar daarvoor. Vandaar dat er een goed vergelijk kan worden gemaakt als het gaat om bier met alcohol en zonder alcohol. 

Misset Horeca gaf vorig jaar al aan dat in 2017 de consumptie van alcoholvrij bier met maar liefst bijna 25 procent was gestegen. Volgens de organisatie is alcoholvrij bier nu echt ingeburgerd. 

We gaan het meer gewoon vinden

Vooral onder jonge mensen tussen de 25 en 34 wordt het gewone bier vaker ingeruild voor alcoholvrij. En meer dan de helft van de Nederlanders die kiest voor bier zonder alcohol, kiest daar vaker voor dan twee jaar eerder. Dat heeft onder meer te maken met de sociale omgeving die dit meer en meer ‘gewoon’ gaat vinden. 

Het is al sinds ruim acht jaar dat de consumptie ervan stijgt. Ook omdat de smaak ervan verbeterd is. Negen van de tien bierdrinkers die hiervoor kiest is positief over het aanbod. Het aantal biersoorten dat in een alcoholvrije variant wordt gebrouwen, stijgt ieder jaar verder. Eerst zag je alleen pils en witbier, toen veel radler en inmiddels weizen, amber en IPA. 

Groter aanbod stimuleert het drinken ervan

“Hiermee spelen de brouwers in op de wensen van de consument om gevarieerd en verantwoord te genieten van een mooi glas bier, ook als zij even helemaal geen alcohol tot zich willen nemen,” zo liet de directeur Nederlandse Brouwers in een interview weten. 

Dat grotere aanbod stimuleert het drinken ervan. En ook in de winkels wordt er meer alcoholvrij bier gekocht. Evenals bestellingen in de horeca. Het taboe is eraf. 

Mannen drinken het in alle seizoenen

In 2014 dronk vier procent van de groep jongvolwassenen alcoholvrij/-arm bier minimaal een keer per maand, in 2018 was dat zeventien procent. En het aantal mensen dat dit gemiddeld drinkt  is verdubbeld van 7 naar veertien procent. Alcoholvrij pils (66%) en biermixen, zoals radler 0.0 (59%) zijn het meest populair onder de alcoholvrij bierdrinkers. Vrouwen drinken alcoholvrij bier vooral in de zomer, terwijl mannen alcoholvrij in alle seizoenen drinken. 

Door admin