Misschien ben je net op vakantie geweest en heeft je auto veel kilometers gereden. Misschien ga je nog op vakantie en moet je nog veel gaan rijden… of misschien ga je wel helemaal niet op vakantie, maar wil je wel in een betrouwbare auto rijden. Dan kun je je auto naar een autogarage brengen, maar veel basis zaken kun je ook zelf doen. Hieronder geven we je een opsomming van wat je zelf kunt doen om je auto goed te onderhouden.

Goed onderhoud zorgt ervoor dat jouw auto over een veel langere afstand soepel en veilig blijft rijden. De gebruikershandleiding geeft een overzicht van al het onderhoud dat moet worden gedaan en wanneer het moet worden gedaan, zodat je voorbereid bent. Voor veel reparaties heb je een monteur nodig, maar er is veel onderhoud dat je zelf kunt doen. 

Zorg dat je de gebruikershandleiding kent

Elk voertuig heeft een gebruikershandleiding. Het is een dik boek dat meestal in het handschoenenkastje wordt weggestopt. Als je jouw exemplaar niet kunt vinden, kan er een versie online staan. Kijk hierin naar het onderhoudsschema. Houd rekening met de intervallen voor bepaald onderhoud zoals het checken van motorolie, oliefilter, banden, riemen, slangen, etc. Het is belangrijk om deze aanbevelingen van de fabrikant op te volgen om de motor zo soepel mogelijk te laten draaien.

Controleer maandelijks de banden 

Het onderdeel dat ervoor zorgt dat de auto goed op de weg blijft rijden, zijn de banden. Ze moeten goed worden opgeblazen om hun werk te doen en de kans op een klapband te verkleinen. Zorg dat je weet wat de juiste bandenspanning is, omdat die uiterst belangrijk is. Je vindt de ideale bandenspanning op een plakkaat op de deurstijl van de bestuurder of in de gebruikershandleiding. Banden moeten worden opgepompt als ze koud zijn (minder dan een kilometer gereden) om een ​​nauwkeurige meting te krijgen. Als dat niet mogelijk is, voeg dan 4 PSI toe aan de aanbevolen hoeveelheid. Controleer ook het reservewiel terwijl je bezig bent en controleer alle spanningen met een bandenmeter zodra de banden hebben gerust.

Vervang de olie en oliefilter op tijd

Olie is het bloed van de motor. Het dient als smeermiddel, waardoor belangrijke motoronderdelen niet tegen elkaar gaan schuren en de motor kunnen vernielen. Motorolie die niet regelmatig wordt ververst, kan die motor beschadigen, omdat opgehoopte verontreinigingen wrijving veroorzaken wanneer ze tegen onderdelen gaan wrijven. Welk type motorolie moet je gebruiken, op aardolie basis of synthetisch? Zolang de olie voldoet aan de vereisten die in de gebruikershandleiding staan, kun je zoveel op en neer schakelen als je wil.

Vervang het luchtfilter met olieverversingen

Het luchtfilter moet je het liefst een of twee keer per jaar vervangen. Het hangt grotendeels af van hoeveel je rijdt. Het is het beste om het luchtfilter te controleren wanneer je de olie ververst.

Inspecteer alle andere vloeistoffen

Motorolie is niet de enige vloeistof die moet worden gecontroleerd. Experts raden aan om de remvloeistof, transmissie vloeistoffen, koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof van de auto ook regelmatig te controleren. Net als motorolie controleer je de transmissievloeistof met een peilstok. Bepaal het remvloeistof-, koelvloeistof- en ruitensproeiervloeistof niveau door de bijbehorende deksels te verwijderen en elk visueel te inspecteren. Ze moeten een aangewezen vullijn bereiken. Verwijder nooit de radiateurdop om het koelvloeistofpeil te controleren. Je loopt het risico dat je je verbrandt als de dop wordt verwijderd. Controleer in plaats daarvan het koelvloeistofpeil in de nabijgelegen transparante vulcontainer!

Door admin