stilteretraite

Tenzij je het geluk hebt om een privé-eiland te bezitten, is de kans groot dat je leven gevuld is met veel lawaai. Zelfs als we alleen zijn, kunnen we niet zonder onze smartphones om te chatten of inkomende berichten te controleren. De meesten van ons ervaren zelden of nooit echte stilte, terwijl we met al dat mentale geluid best allemaal wat rust en stilte kunnen gebruiken. Maar zelfs als je zin hebt om wat tijd zonder lawaai en drukte door te brengen, lijkt het een zware taak om het zelfs een uur zonder praten te doen. Als je merkt dat je nood hebt aan rust in je hoofd, kan een stilte retraite buitenland precies zijn wat je nodig hebt.

Wat is een stilteretraite?

Je hoeft je niet perse in te schrijven voor een stilte retraite buitenland. Er zijn ook stilteretraites te vinden in eigen land, maar voor wie het buitenland opteert, leert niet alleen veel dingen over zichzelf, maar ook over een andere cultuur. Maar wat is een stilteretraite precies? Nou, het woord zegt het zelf: het beleven van stilte. Tijdens de retraite schakel je niet je gedachten uit, maar laat je ze juist toe. Wel worden alle afleidingen uitgeschakeld. Er is dus geen sprake van praten, lezen, schrijven of oogcontact.

Wat leert een retraite je?

In de stilte leer je je aandacht te houden op het heden. Omdat er geen afleidingen zijn, creëer je meer bewustzijn en merk je meer kleine dingen op. Enkele dagen in stilte doorbrengen, zal je ook een beter perspectief geven op het leven en het vertrouwen om beslissingen te nemen met kwetsbaarheid en authenticiteit. Hierdoor zul je beter in staat zijn om angst los te laten, je ego opzij te zetten en dingen te doen die angstaanjagend zijn.

Grote schoonmaak van je gedachten

De structuur van stilte retraites zorgt ervoor dat je geest zich verdiept op een manier die je thuis niet kunt bereiken. De helderheid van geest die je bij een retraite cultiveert, vertaalt zich in je dagelijks leven, waardoor je meer bewust kunt zijn van je gedachten.

Stilte retraite Boeddhisme

In het boeddhisme is stilte erg belangrijk. Wist je dat boeddhistische monniken niet praten, tenzij het nodig is? Wat vooral centraal staat, is het ontdekken van de allesbetekenende stilte, inclusief het verstillen van de geest. Niet gemakkelijk om dit te bereiken, maar het boeddhisme biedt vele hulpmiddelen. Stilte retraites zijn ontstaan uit het boeddhisme. Ze geven weer hoe monniken hun dagen doorbrengen en een echte aanrader als je iets over jezelf wilt leren dat je nergens anders kunt leren.

Door admin