fietsendrager-op-het-dak


Vrijwel iedereen weet dat sporten je gezondheid verbetert. Toch krijgen steeds meer mensen in Nederland overgewicht omdat we steeds minder in beweging zijn. Wij hebben de perfecte sport die je gezondheid verbetert: wielrennen! In dit artikel lees je de voordelen van wielrennen en hoe je begint aan deze sport.

Gezondheidsvoordelen van wielrennen

Sporten heeft allerlei positieve effecten voor je lichaam. Deze positieve effecten zijn bijvoorbeeld: het sterker worden van je hart, het effectiever worden van je longen, het verbeteren van je weerstand en het verliezen van gewicht. Deze gezondheidsvoordelen heb je natuurlijk ook als je gaat sporten, maar bij wielrennen heb je nog een extra voordeel. Bij wielrennen gebruik je namelijk veel je benen waardoor spiervezels en kleine bloedvaten worden aangemaakt. Het resultaat: super strakke en sterke beenspieren!

Naast de positieve effecten voor je lichaam heeft wielrennen ook positieve effecten voor je mentale gezondheid. Wielrennen doe je natuurlijk buiten. Deze frisse lucht, mooie omgeving en weinig afleiding zorgt ervoor dat er rust in je hoofd wordt gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat je mentale gezondheid verbeterd. Doordat je buiten aan het wielrennen bent verbeter je niet alleen mentale gezondheid maar zorg je ook voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D haal je uit zonlicht en wordt door je lichaam zelf aangemaakt. Vitamine D zorgt ervoor dat je calcium uit je voeding kan opnemen, wat je nodig hebt voor het aanmaken van sterke spieren, tanden en botten.

Starten met wielrennen

Al met al heeft wielrennen vele voordelen, maar wat heb je nodig om te starten met wielrennen? Allereerst heb je natuurlijk een fiets nodig. Dit kan een flinke investering zijn en als je nog niet helemaal zeker weet of je wil beginnen met wielrennen kun je de eerste (paar) keer beter een fiets lenen. Wel is een wielrenfiets een slimme investering aangezien je met wielrennen veel minder je lichaam belast dan met bijvoorbeeld hardlopen waarbij je 2 tot 3 keer je lichaamsgewicht opvangt.

Naast een fiets heb je allerlei fietstoebehoren nodig. De basisuitrusting voor een wielrenners is: een wielershirt, wielerbroek, fietsschoenen en helm. Een wielerbroek is beschikbaar met of zonder zeem. Een zeem is wel aan te raden, het vergroot het comfort tijdens het fietsen. De zeem zorgt ervoor dat je geen zadelpijn krijgt en het zweet wordt afgevoerd. Een wielershirt zorgt ervoor dat je goed naar je stuur kan reiken, doordat het gemaakt is van flexibel materiaal en het extra bewegingsvrijheid heeft bij de schouders. Ook heeft een wielershirt een elastische boord. Deze weerhoudt het shirt ervan omhoog te kruipen tijdens het bewegen. Naast een wielershirt en wielerbroek behoort de fietshelm tot de basisuitrusting. De helm verkleint het risico op hoofdletsel bij een val. Goede fietsschoenen behoren ook tot de basisuitrusting en zijn cruciaal tijdens het wielrennen. Fietsschoenen zijn licht van gewicht en voorzien van een stijve zool waardoor de kracht over de voet wordt verdeeld. De basisuitrusting kan worden aangevuld met allerlei andere fietskleding en -accessoires zoals: fietshandschoenen, fietsbril en fietssokken.

De beste wieleroutfit koopt u hier. Heb je je wieleroutfit compleet? Dan is het tijd om op de fiets te stappen en je gezondheid een boost te geven!

Door admin