Een grote raampartij in je woonkamer is fijn, omdat je daarmee bijvoorbeeld veel daglicht binnenkrijgt. Maar op sommige momenten kan het ook een beetje hinderlijk zijn. Bijvoorbeeld omdat je woonkamer direct aan de straat ligt en je daardoor veel inkijk hebt. In dat geval is raamdecoratie een uitkomst. Welk type raamdecoratie je voor jouw woning kiest, is afhankelijk van je eigen voorkeur en wensen.

Stijlvolle jaloezieën en lamellen

Jaloezieën en lamellen hebben een ding met elkaar gemeen. Beide raamdecoraties bestaan uit stroken. Jaloezieën zijn liggende stroken, gemaakt van hout of aluminium. Lamellen hangen verticaal en zijn gemaakt van PVC, stof of aluminium.

Als je lamellen hebt die tot op de grond hangen, krijg je een ruimtelijk effect in huis. Ook jaloezieën kun je tot op de grond laten zakken of je kiest voor korte jaloezieën die in het raamkozijn vallen. Met de variabele stand van de jaloezieën of lamellen, helemaal dicht, halfopen of helemaal open, bepaal je zelf de hoeveelheid licht dat doorgelaten wordt.

Warme sfeer met gordijnen en vitrage

Gordijnen geven een warme uitstraling aan je kamer. De stof kies je in een kleur die bij je interieur past. In de winter zorgen de gordijnen ervoor dat de warmte binnen blijft en de kou van het raam de kamer niet in komt. Voor de slaapkamer kies je voor speciale verduisterende gordijnen.

Omdat je overdag de gordijnen open hebt, combineer je deze met vitrage. Vitrages zijn gemaakt van dunne, transparante stoffen die de inkijk wegnemen, maar wel voldoende licht doorlaten. Vitrages houden bijvoorbeeld ook het directe zonlicht tegen.

De gordijnen en de vitrage hang je aan een roede of een rail. Met deze verschillende ophangmethodes heb je ook ruimte om de afstand tussen het gordijn en het plafond te bepalen.

Robuuste shutters

Op het eerste gezicht lijken shutters op jaloezieën. Dat komt doordat shutters ook verticale latten hebben. Shutters zijn niet opvouwbaar, het zijn panelen die in het raamkozijn geplaatst worden. Ze zijn van hout gemaakt, maar je kunt voor de badkamer ook shutters van PVC krijgen.

De brede lamellen zijn beweegbaar, je zet met een simpele beweging de lamellen in de gewenste stand voor de juiste lichtinval.

Het robuuste uiterlijk van de shutters geeft extra sfeer in je huis, ze zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar van wit en zwart tot rood of geel.

Praktische plisségordijnen

Een plisségordijn laat je vanaf de bovenkant van het raam richting de vensterbank of de vloer zakken. Het koord dat in het gordijn verwerkt is, vouwt de stof van het gordijn daarbij op of strekt het uit. Er zijn overigens ook plisségordijnen verkrijgbaar die geen koord hebben. Deze bedien je met een elektrisch systeem.

De naam van dit type gordijnen komt van de naam van de stof, namelijk plissé. Het voordeel van deze praktische gordijnen is dat je ze niet per definitie aan de bovenkant van je kozijn hoeft te bevestigen. Door ze halverwege je raam te hangen, onderbreek je de raampartij. Zo voorkom je direct zonlicht of je vermijdt de inkijk vanaf de straat in je woonkamer.

Door admin