klooastertafel

Houd jij er ook zo van om lang na te tafelen? Als het eten al lang op is nog steeds met vrienden of familie nagenieten met fijne gesprekken in een gepaste sfeer? De tijd dat we de keukentafel alleen gebruikten om aan te eten is al lang voorbij en tegenwoordig is deze tafel vaak het middelpunt van het huis. Het is de plek waar we eten, waar de met elkaar in gesprek gaan en, zeker in tijden van Corona, werken. Een houten kloostertafel is hier ideaal voor; ook de monniken brachten er veel tijd aan door. Wat is een kloostertafel eigenlijk?

Een functioneel meubelstuk

Vroeger werden kloostertafels gemaakt van de bomen die om de kloosters stonden. Ze waren bedoeld voor de monniken die hele dagen aan de tafels aan het werk waren. Kloostertafels waren, en zijn nu nog steeds, functionele meubelstukken en worden ook wel boomstamtafels genoemd.

Soorten hout

Tegenwoordig worden kloostertafels niet meer alleen gemaakt van eikenhout zoals vroeger. Ook teakhout en grenenhout worden steeds vaker gebruikt. Een kloostertafel is een tafel met een robuust en landelijk karakter. Krasjes en oneffenheden mogen er zijn, want een doorleeft uiterlijk is wat deze tafel kenmerkt. Deze maatwerk tafels zijn gemaakt van het beste hout en hebben altijd een rustieke uitstraling.

Verschillende formaten

Wanneer je alleenstaand of met z’n tweetjes bent wil je misschien een wat kleinere maat, maar een mooie grote tafel is natuurlijk ook een optie. Het hangt af van de ruimte die je beschikbaar hebt. Veel mensen denken dat een kloostertafel rechthoekig is, maar wist je dat er ook prachtige ronde of ovale kloostertafels zijn? Beide tafels kunnen van verschillende houtsoorten gemaakt worden en zullen in de meeste gevallen geschraapt en geborsteld worden. Wanneer je voor een extra ruig uiterlijk wil gaan moeten de scheurtjes en noesten zichtbaar blijven.

Het onderstel

Dan heb je nog het onderstel van de kloostertafel. Wat vind je mooi en wat is praktisch? Ga je voor een vintage look of ga je liever voor een stalen onderstel? Iets om goed over na te denken. Natuurlijk wil je ook mooie en fijn zittende eettafel stoelen aan je kloostertafel, het is dan ook belangrijk om goed na te denken wat je wensen daarvoor zijn, dan kun je daar ook rekening mee houden bij het kiezen van het onderstel.

Verschillende soorten behandelingen

Kloostertafels kunnen verschillende behandelingen ondergaan. Je kunt ze laten aflakken of in de olie laten zetten. Op het moment dat je de tafel uiteindelijk in huis hebt neem je de tafel de eerste weken alleen af met een droge doek. Wanneer de tafel een aantal weken staat kun je een vochtige doek gaan gebruiken.

Afgewerkt met een olielaag

Als de tafel bewerkt is met olie doe je verstandig aan om de tafel de eerste maand te ontzien. Olie heeft namelijk tijd nodig om goed in te werken. Onderzetters of placemats zijn in de beginfase dan ook een echte must. Het zou zonde zijn om vlekken en kringen op je gloednieuwe tafel te krijgen. Wanneer je een gelakte tafel hebt is dit niet van toepassing, lak is namelijk na 2 uur uitgehard.

Door admin