werksokken

Bij werkkleding denk men vaak niet aan sokken. Men denkt aan goede, beschermende schoenen (waar tegenwoordig erg veel keuze in is), aan handschoenen, jassen… eigenlijk aan alles, behalve sokken. Goede werksokken zijn echter essentieel, ze zorgen er namelijk voor dat je je werk langer volhoudt, dat je beschermd bent en dat je voeten er bij thuiskomst hetzelfde uitzien als toen je ’s ochtends vertrok. Welke werksokken voor jou geschikt zijn, hangt af van de werkzaamheden die je doet.

Verschillende soorten werksokken

Werksokken aanschaffen doe je dan ook niet zomaar, je moet goed kijken welke sokken je kiest bij welk soort werk. Sta je bijvoorbeeld veel buiten, dan kun je in de winter het beste gaan voor thermosokken, zodat je voeten lekker warm blijven en je het werk beter volhoudt. In de zomer kun je bij buitenwerk het beste kiezen voor vocht absorberende sokken, zodat je voeten droog blijven. Hierdoor heb je minder last van blaren en nare geurtjes.

ESD sokken

Voor mensen die werken met gevoelige, elektronische apparatuur zijn er zogenaamde ESD sokken verkrijgbaar. ESD producten zorgen voor elektrostatische ontlading. Dit is hard nodig wanneer je werkt in werkomgevingen met explosiegevaar of wanneer je werkt met kwetsbare (elektronische) apparatuur. Mensen die echter in deze branche werken, worden daar altijd op gewezen. Dus alhoewel dit waarschijnlijk de meest onbekende werksok is, wordt hij door iedereen met een dergelijke baan gebruikt.

Speciale materialen voor vervaardigen van werksokken

Vaak worden bij werksokken speciale materialen gebruikt die erg slijtvast zijn, zoals cordura. Zeker als je tijdens je werk veel loopt is dit een aanrader, omdat deze sokken veel minder snel slijten. Dit is een financieel voordeel, maar vooral ook een voordeel voor je voet. Als je sok namelijk begint te slijten, kan dit zorgen voor blaren. Ook hierom zijn werksokken vaak anders ontworpen. Zo lopen er bij een goede werksok over de wreef heen ventilatiekanalen voor een sterker ademend vermogen en het afvoeren van vocht 

Functie van de werksok

Het materiaal waar de sok van gemaakt is hangt erg af van de functie die de werksok heeft. Als je in een koude omgeving aan het werk bent dan kunnen wollen werksokken erg fijn zijn, aangezien deze voor wat extra warmte zorgen. Deze zelfde wollen sok werkt natuurlijk in een warme omgeving niet goed. Dan wil je juist werksokken die verkoelend en zweetafvoerend werken.

Voorkom blaren

De taak die voor de meeste mensen het belangrijkste is van een werksok is dat je niet snel blaren krijgt. Sta en loop je veel tijdens je werk en doe je dit altijd op gewone sokken, dan zul je merken dat die sokken snel slijten, maar ook dat je geregeld blaren hebt. De meeste sokken zijn namelijk niet ontworpen om hele dagen op te lopen. Een echte werksok is dat wel en zorgt voor ondersteuning, vochtafvoer en slijt niet snel.  

Door admin