Kalk in de badkamer of elders in huis is makkelijk te herkennen. Je ziet dit direct aan de witte aanslag op bijvoorbeeld ijzeren producten zoals de kraan of douchekop of op de douchewand zelf. Overal waar kraanwater wordt gebruikt heb je kans om deze aanslagen te vinden, en dus een duidelijk teken van kalkaanslag ziet. Ondanks dat dit er onschuldig uitziet en je er niet direct last van lijkt te hebben, is het toch zaak om te zorgen dat je zo snel mogelijk af komt van die kalk. Het is namelijk niet goed voor het sanitair, maar zeker ook niet voor je lijf. Ontkalken waterleiding is dan ook erg belangrijk. Lees verder om te weten te komen waarom en wat je eraan kunt doen.
Vies en ongezond
Kalk in kraanwater is niet erg, maar kan wel voor aanslag in verschillende apparaten zorgen. Waterleidingen kunnen vervuilen en de kalk kan zich met allerlei bacteriën vullen. Zodra dit gebeurt begint het gevaarlijk te worden. Vaak is kalkaanslag op meerdere plekken in huis te vinden als je er op gaat letten. De waterkoker, vaatwasser of wasmachine zijn apparaten waar kalk zich vaak hecht. Dit kan ervoor zorgen dat jouw apparaten sneller kapot gaan.
Vervuilen van de leidingen
Kalk in water draagt ook bij aan het vervuilen van de leidingen. Hierdoor ontstaan er legionellabacteriën die slecht voor je gezondheid kunnen zijn. De bijwerkingen die je hierbij kunt krijgen zijn verre van prettig te noemen. Hoofdpijn, diarree, koorts, spierpijn en braken kunnen symptomen zijn waaraan je het kan herkennen. Vandaar dat regelmatig je waterleiding ontkalken echt geen overbodige luxe is. Het ziet er ook nog eens wat netter en nieuwer uit, wat ook weer mooi is meegenomen.
Wat kun je er zelf aan doen?
Kalkaanslag, met name de hardnekkige stukken, kun je gewoon zelf verwijderen! Kalk op je kraan, in de douche en in je waterkoker is eenvoudig zelf op te lossen. Maak een mengsel met water en azijn en stop dit in de waterkoker. Zet het mengsel aan en laat het vervolgens een nachtje staan. De volgende dag mag je het mengsel verwijderen, maar spoel het wel goed om. Na een aantal keer omspoelen is het er wel uit. Dit kan je doen door de waterkoker een aantal keer aan te zetten en lekker te laten doorkoken. Zo worden de azijnresten verwijderd en kun je daarna weer een lekkere kop thee zetten. Ditzelfde kun je ook doen voor je koffiezetapparaat, waardoor de koffie weer beter doorloopt, en wie weet zelfs beter smaakt.