makelaar inschakelen

De meeste mensen die hun huis verkopen, dromen van een stressvrije verkoop waarin ze simpelweg hun huis op de markt brengen, snel een gekwalificeerde koper vinden, het geld innen en de sleutels overhandigen. Was het echter maar zo simpel! In werkelijkheid gaat het verkopen van een huis gepaard met veel zaken, sommige heb je onder controle en andere heb je niet in de hand zoals de gemeentelijke waarde, waarbij je eventueel een WOZ bezwaar maken kunt. 

Geografie kan bijvoorbeeld van invloed zijn op hoe lang jouw huis op de markt blijft. Waar de concurrentie groot is en het aanbod laag, is de kans groot dat je sneller verkoopt en een hogere prijs krijgt. Omgekeerd, op plaatsen waar de huizen verkopen zijn afgekoeld, zullen mensen waarschijnlijk harder moeten werken om de juiste koper te vinden.

Gezien de ongekende groei op de huizenmarkt sinds de pandemie van het coronavirus, is er de afgelopen twee jaar een toename geweest van prijs- en bied oorlogen en een extreem laag aanbod. De verwachting is echter dat de markt een beetje tot rust zal komen en op sommige gebieden zelfs al aanzienlijk aan het afkoelen is, als gevolg van stijgende rentetarieven (ook voor hypotheken) en de angst voor een recessie.

Je wil dus voorbereid zijn als verkoper en controle hebben over de factoren die een grote impact kunnen hebben op de verkoop. Dingen zoals het inhuren van een goede makelaar en het maximaliseren van de online aantrekkingskracht van het huis, kunnen zich vertalen in meer kopers en een hoger verkoopbedrag.

Huur een makelaar in die de markt kent

Het internet maakt het eenvoudig om je te verdiepen in makelaars in onroerend goed, zodat je de juiste persoon kunt kiezen om mee samen te werken. Zoek de online profielen van makelaars op om te zien hoe lang ze al in de branche zitten en hoeveel verkopen ze hebben gedaan. Let op hoe en waar ze hun advertenties op de markt brengen en of ze al dan niet professionele foto’s gebruiken.

Sommige mensen kunnen in de verleiding komen om te besparen op het betalen van commissie en in plaats daarvan hun huis zelf gaan verkopen, zonder makelaar. Het bedrag dat verkopers op die vergoedingen kunnen besparen, kan duizenden euro’s bedragen, meestal 5 procent of 6 procent van de totale verkoopprijs.

Een ervaren agent doet echter veel om zijn honorarium te verdienen. Deze kan bijvoorbeeld jouw woning laten zien aan een zo breed mogelijk publiek en namens jou onderhandelen om de best mogelijke aanbiedingen binnen te halen. Als je het alleen doet, moet je persoonlijk zorgen voor het voorbereiden van je huis, het op de markt brengen, het beoordelen van de aanbiedingen van kopers en het afhandelen van alle onderhandelingen en details.

Door admin