wtw systeem

Een WTW is een gecontroleerd ventilatiesysteem dat door WTW filters een hoge luchtvochtigheid, verontreinigende stoffen en geuren helpt verminderen door muffe lucht te vervangen door verse, warme lucht.

Alle originele WTW systemen hebben twee ventilatoren en een ingebouwde “lucht-naar-lucht”-warmtewisselaar, die de beschikbare warmte van de afvoer luchtstroom overbrengt naar de toevoer van koude verse lucht. Volgens de natuurwetten wordt, telkens wanneer koude lucht wordt opgewarmd, de relatieve vochtigheid verlaagd en is condensatie beheersing het resultaat. De twee luchtstromen zijn te allen tijde 100% gescheiden. De ingebrachte buitenlucht draagt ​​bij aan een droger, gezond binnenklimaat.

Een WTW systeem kan tot 5 keer meer energie terugwinnen dan het kost. Dit niveau van efficiëntie is ongeëvenaard door enig ander huishoudelijk apparaat. In tegenstelling tot andere apparaten voor condensatie controle presteren WTW’s het beste wanneer de omstandigheden het slechtst zijn. WTW’s zijn ontworpen om te ventileren, 24 uur per dag, elke dag, en als het eenmaal is ingesteld, is er geen verdere aanpassing meer nodig.

Wat een WTW-systeem wel en niet doet

Een WTW is dus een gecontroleerd ventilatiesysteem dat energie uit een uitlaatlucht stroom terugwint en recyclet. In de winter wint de WTW beschikbare verwarmde energie terug en in de zomer, mocht je woning voorzien zijn van airconditioning dan wint de HRV gekoelde energie terug.

De WTW is geen verwarming of warmtepomp. Het genereert geen warmte. Het vangt beschikbare warmte (of gekoelde energie) op en hergebruikt deze in de afvoerlucht stroom van andere bronnen, bijvoorbeeld gaskachels, elektrische kachels, warmtepompen, warmwaterboilers en -boilers, vloerverwarming, plafondverwarming, etc. Ongeacht de warmtebron, zal de WTW de warmte uit de afvoerlucht stroom terugwinnen en tot 95% van deze warmte direct terug naar de woning recyclen.

Wat de warmtebron in huis ook is, als er ventilatie nodig is, gaat deze warmte verloren als er wordt geventileerd door ramen te openen of door afzuigventilatoren te gebruiken. De WTW vangt de warmte die zich in de vervuilde afvoerlucht bevindt op en hergebruikt deze door de beschikbare warmte in de afvoerlucht stroom te gebruiken om binnenkomende frisse lucht op te warmen.. Zo wordt de relatieve vochtigheid van de koude binnenkomende buitenlucht verlaagd, wanneer deze wordt opgewarmd door de gerecycleerde warmte.

De WTW is de meest effectieve methode om condensatie onder controle te houden en tevens voor een gezonde omgeving te zorgen, omdat de enige lucht die jouw huis binnenkomt buitenlucht is, die voorverwarmd en “gedroogd” is.

Tegelijkertijd wordt vochtige warme binnenlucht, die vocht heeft opgenomen en andere verontreinigende stoffen in de binnenlucht bevat, afgevoerd en neemt het vocht en de verontreinigende stoffen met zich mee. Terwijl de afgevoerde lucht door de WTW stroomt, wordt alle warmte van de afgevoerde lucht (tot 95% efficiëntie) opgevangen door de warmtewisselaar, en deze opgevangen warmte verwarmt vervolgens de binnenkomende koude buitenlucht.

Dit is energie recycling op een zeer efficiënte manier. Op een typische winterdag kan de gerecycleerde energie tot 500% van de kosten bedragen om de twee ventilatoren te laten werken.

Huizen met airconditioning

In huizen met airconditioning zal de binnen lucht koeler zijn dan de buitenlucht, en de WTW recyclet gekoelde energie, op precies dezelfde manier als warmte recyclet dat wil zeggen dat de gekoelde energie wordt opgevangen door de warmtewisselaar en vervolgens wordt gebruikt om de warme lucht af te koelen. Dit vermindert de “belasting” van het airconditioningsysteem en zorgt tegelijkertijd voor 100% verse lucht ventilatie!

Door admin