gezondheidsrisico’s van waterstofsulfide

De meeste mensen hebben nog nooit gehoord van waterstofsulfide, terwijl het toch een van de meest giftige gassen is die in ons huis kan voorkomen. Ook in Nederland sterven er jaarlijks mensen door dit gevaarlijk gas. Hoog tijd dus om deze stof eens onder de loep te nemen, want de gezondheidsrisico’s van waterstofsulfide worden nog vaak onderschat. Na het lezen van onderstaand artikel weet je wat het voor stof is en, misschien nog wel belangrijker, hoe je deze herkent. 

Voor velen onbekend

Voor de meesten van ons is de stof waterstofsulfide onbekend. Waar bijna iedereen weleens heeft gehoord van zwavelwaterstof, is waterstofsulfide behoorlijk onbekend. Echter zwavelwaterstof en waterstofsulfide zijn een en hetzelfde. Hoe is het mogelijk dat dit in bijna ieder Nederlands huishouden kan opduiken? Dat komt omdat het voornamelijk voorkomt in onze darmgassen. Waterstofsulfide, ook wel HS2 genoemd, kan dan ook via rioleringen en afvalwatersystemen onze woningen binnen komen.

Verschrikkelijke geur

De stof is vooral te herkennen aan zijn verschrikkelijke geur, die verdacht veel weg heeft van rottende eieren: een geur die je niet kunt missen als deze zich in de ruimte begeeft. De meeste mensen denken dan ook dat deze stof weinig gevaar vormt, omdat de geur meteen opvalt. Waterstofsulfide heeft echter een vreemde eigenschap: je ruikt hem alleen als hij in kleine hoeveelheden aanwezig is. Zo gauw de stof in grote getalen in een ruimte hangt, zul je hem niet ruiken… en dat is precies waarom deze stof zo gevaarlijk is.

In lage concentraties niet zo gevaarlijk

Dit kan gebeuren omdat ons reukorgaan verlamt bij het inademen van zeer hoge concentraties. Dit maakt het moeilijker om de vreemde geur te detecteren. HS2 in lage concentraties is nog niet zo gevaarlijk. Als het hogere concentraties bereikt is het echter levensgevaarlijk om deze stof in huis te hebben. Juist op dat moment slaat het reukorgaan stil. Dit is dan ook de voornaamste reden dat waterstofsulfide ook wel een sluipmoordenaar wordt genoemd; het risico is het grootst als je de geur niet meer kunt ruiken.

Professional inschakelen

Bij een blootstelling van een hoge concentratie HS2 gas zijn de risico’s voor de gezondheid enorm groot. Bij hoge concentraties is het zelfs mogelijk dat mensen en dieren overlijden. Bij kleine concentraties moet je denken aan de volgende symptomen: irritaties aan de ogen, het ruiken van een vreemde rotte geur in de ruimte, problemen met het zenuwstelsel, de ademhaling en de longen. Hoe hoger de concentratie, des te hoger de risico’s voor de gezondheid zijn. Hoge concentraties zijn niet meer te ruiken en je kunt snel het bewustzijn verliezen. Daarom is het belangrijk om direct in actie te komen na het ruiken van een vreemde geur in huis. Schakel op zo’n moment direct een professional in. Deze kunnen een luchtonderzoek doen in huis en geven advies hoe je dit probleem het beste kunt oplossen.

Door admin