fietsendrager-op-het-dak

Als je eens op andere plekken wil gaan fietsen dan de bekende routes in je buurt, dan is het een optie om een fietsendrager te kopen en met de auto (en fiets achterop) naar een leuke route te rijden en vanaf daar de fietstocht te beginnen. Er zijn echter wel wat zaken waar je aan moet denken bij de aanschaf van zo’n fietsendrager, hieronder lees je wat die zijn.

Bepaal hoeveel fietsen je gaat vervoeren en wat het gewicht dus is

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten hoeveel fietsen je gaat vervoeren, ook eventueel in de toekomst. Niet elke fietsendrager kan hetzelfde gewicht dragen, dus denk hier goed over na. Bedenk ook of er elektrische fietsen mee vervoerd moeten worden, want die zijn een stuk zwaarder dan een normale fiets. Daarnaast heeft en elektrische fiets vaak een net ander frame, waardoor je die fietsen niet op elke fietsendrager vast kan zetten.

Drager op de trekhaak vastmaken

Het meest handige zijn fietsendragers die op een trekhaak gezet moeten worden, omdat elke trekhaak dezelfde afmeting heeft, zal die dus altijd passen. Voordat je echter een trekhaakdrager aanschaft is het van belang om te kijken naar wat de maximale kogeldruk van je trekhaak is, dit kun je vinden in de handleiding van de auto. Mocht je dit niet kunnen vinden, dan kun je contact opnemen met de autodealer of degene die de trekhaak erop heeft gezet.

Ga niet over het maximale draaggewicht heen

Als je weet wat de maximale kogeldruk is kun je bekijken wat de fietsendrager inclusief fietsen mag wegen. Het gewicht van de fietsendrager staat altijd in de beschrijving van het product. Zorg ervoor dat je niet over het maximale draagvermogen gaat, niet van de fietsendrager, maar ook niet van de trekhaak.

Kantelbare- of vaste fietsendrager

Bij trekhaakdragers heb je verder nog de optie kantelbaar of vast. Kantelbaar is handig als je vaak ver weg gaat met de fietsen achterop. Bij zo’n kantelbare drager, hoef je dan niet de fietsen eraf te halen als je iets uit de achterklep wil hebben. Rijd je alleen kleinere afstanden, waardoor je waarschijnlijk onderweg niet in de bagageruimte hoeft te zijn, dan kun je volstaan met een vaste trekhaakdrager.

Achterklepdrager

Heb je echter geen trekhaak, dan is een zogenaamde ‘achterklepdrager’ een goede optie, deze bevestig je aan de achterklep van de auto. Hierbij moet echter goed opgelet worden dat je de goede fietsendragers koopt, omdat bijna elk merk zijn eigen type achterklepdrager heeft. Online kun je makkelijk uitvinden wat de goede zijn voor jouw wagen.

Diefstalbeveiliging

De meeste fietsendragers beschikken over diefstalbeveiliging. Hier zijn echter verschillende systemen voor, dus oriënteer jezelf op wat jij fijn vindt. Maak je geen lange stops of overnachtingen met de fietsen op het draagrek, dan kun je ook gewoon een fietsslot door alle wielen doen en de fietsen op die manier beveiligen.

Door admin