Elektrische fietsen, of e-bikes, zijn de laatste jaren enorm populair geworden. En het is geen wonder waarom. E-bikes helpen je bij het beklimmen van heuvels, maken langere afstanden woon-werkverkeer mogelijk en laten je moeiteloos andere fietsers passeren tijdens je zondagse rit. Bovendien stellen ze het fietsen open voor mensen van alle leeftijden en demografische groepen, waardoor het aantal elektrische fietsen in onze straten toeneemt.
Er zijn ontzettend veel verschillende e-bikes. Van opvouwbare opties tot mountainbikes. Net als gewone fietsen zijn er opties voor zowat elke rijstijl. Merken ontwikkelen voortdurend lichtere, duurzamere batterijen met een groter bereik. En dus rijst de vraag ‘Welke e-bike past bij mij?’ Waar te beginnen? We hebben een aantal belangrijke aandachtspunten uiteengezet bij het kopen van een e-bike.
Wat is je doel?
Allereerst moet je bij jezelf bedenken waar en wanneer je de e-bike gaat gebruiken. Woon je bijvoorbeeld in een stad waar je de fiets regelmatig trappen op en af moet tillen? Of misschien woon je ergens meer afgelegen en wil je off-road gaan?
E-bikes zijn geweldig voor het vervoeren van extra ladingen bijvoorbeeld de boodschappen, dankzij de hulp van de motor. Velen hebben standaard bevestigingen voor fietstassen. Maar als je meer wilt vervoeren, je kinderen bijvoorbeeld, heb je zelfs de optie voor een speciale bakfiets. Aan de andere kant, als je in het weekend lekkere fietstochten wil gaan rijden, dan kunnen de actieradius van de batterij en het gewicht een rol spelen bij de beslissing welk model je moet kiezen. Als je eenmaal je behoeften hebt bepaald, zijn er vijf categorieën e-bikes om uit te kiezen:
– Elektrische racefietsen
– Elektrische mountainbikes
– Elektrische hybride fietsen
– Opvouwbare elektrische fietsen
– E-bakfietsen
E-racefietsen en e-mountainbikes neigen beide naar de prestatiekant. Beide zijn bedoeld om lange ritten te maken en zijn ontworpen voor snelheid. Daarom zijn ze over het algemeen misschien niet zo comfortabel voor woon-werkverkeer. Hybriden zijn daar wel een solide optie voor. Ze bieden een geschikte houding voor casual rijden en veel functies voor woon-werkverkeer. Ze zijn ook de goedkoopste optie voor e-bikes.
Ze zijn echter vaak behoorlijk zwaar, wat een probleem kan zijn als je de fiets naar boven of in het openbaar vervoer moet dragen. Opvouwbare e-bikes zijn daar dan weer de beste optie voor. Ze kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in vouwfietskluisjes of in de gang thuis. Accu’s in opvouwbare e-bikes zijn vaak kleiner en hebben daardoor een kleinere actieradius. Ze zijn zwaarder dan standaard vouwfietsen en zouden misschien ongeschikt zijn als je ze over langere afstanden moet vervoeren.
Batterijgrootte en vermogen
Net zoals elektrische auto’s gebruiken alle e-bikes verschillende versies van oplaadbare lithium-ion batterijen. Het is dezelfde technologie die wordt gebruikt in elektrische voertuigen. Ze zijn snel op te laden met een relatief laag totaalgewicht.
Er zijn een paar verschillende posities waar de batterij gewoonlijk op de fiets zit. Meestal wordt de batterij aan de onderbuis bevestigd, waar deze gemakkelijk toegankelijk en verwijderd kan worden. Soms wordt hij bovenop een bagagedrager bevestigd, vooral bij de vroegere modellen.
Bij duurdere modellen is de batterij geïntegreerd in de onderbuis nabij de trapas, of soms in de zadelpen. Dit zorgt voor een mooie afwerking, maar brengt wel kosten met zich mee. Voor het batterijformaat is een algemene regel om gewoon te kijken naar het beste formaat en de beste kwaliteit die binnen jouw budget mogelijk is. Het vermogen wordt gemeten in Wattuur (wh), wat belangrijk is als je kijkt naar de actieradius van je e-bike!