geld-lenen-2

Goed omgaan met je geld kan een flinke uitdaging zijn. Maar hoe ga je eigenlijk met geld om? En hoe zorg je ervoor dat je naast de vaste kosten ook kunt sparen? Hier vind je 5 tips om te leren sparen zodat je ook leuke dingen kunt doen.

Maak een overzicht

Om goed te kunnen sparen dien je een overzicht te maken van je vaste lasten en je inkomsten. Maak een schema (eventueel met je partner) om zo duidelijk in beeld te hebben wat je kunt sparen in de maand. Zomaar geld overmaken naar je spaarrekening zonder een overzicht te hebben kan voor problemen zorgen. Je kunt dan mogelijk een geld tekort creëren waardoor sommige afschrijvingen niet meer lukken met alle gevolgen van dien. Omgaan met een spaarrekening vereist enige discipline: zorg voor een vaste routine.

Diverse doelen

Natuurlijk kan je diverse spaardoelen hebben. Zorg dan voor meerdere spaarpotjes waar je niet aankomt. Zo kan je goed leren omgaan met een spaarrekening waarbij je tot een bepaald bedrag spaart. Maak ook een spaarpotje voor leuke uitjes, want je mag er natuurlijk ook gewoon even tussenuit.

Vergelijk je vaste abonnementen

Niet alleen kan een beter inkomen zorgen voor een hoger bedrag wat je kunt sparen: door slim te vergelijken kan je besparen op de vaste kosten van je abonnementen. Denk aan televisie, telefoon, en andere abonnementen. Vaak vind je goede aanbiedingen waar je flink van kunt profiteren. Bij energieleveranciers kan je zelfs jaarlijks overstappen met flinke kortingen.

Leef niet boven je stand

Nog een van de tips om te leren sparen is te kiezen voor producten die je ook daadwerkelijk kunt betalen. Kies niet voor de duurste kleding omdat je het mooi vindt. Neem genoeg met een stapje lager. Hetzelfde geldt voor een auto: kies liever een auto van een lager segment, je moet tenslotte ook geld sparen om het te kunnen onderhouden. Geld sparen kun je leren door hier goed over na te denken.

Stel prioriteiten

Je kunt onder sommige vaste lasten niet uitkomen. Denk aan je zorgverzekering, woonlasten en de gemeentebelasting. Maar is dat dure telefoonabonnement nodig? En die extra levensverzekering? Bedenk of je niet onnodig geld uitgeeft aan producten en diensten die er niet toe doen.

Door admin