dakrandbeveiliging

Valbeveiliging is een belangrijk vraagstuk voor veel bedrijven. Logistiek, facility en health & safety hebben er allemaal mee te maken. Altijd rijst de vraag, vanaf welke hoogte is valbeveiliging nodig? Wist je dat sommige valbeveiliging altijd verplicht is, ongeacht de hoogte? Hieronder geven we je meer duidelijkheid over de richtlijnen en eisen van valbeveiliging.

De wettelijke hoogte voor valgevaar

Wettelijk is gesteld dat er valgevaar ontstaat  vanaf 2.5 meter hoogte en ben je sowieso verplicht om valbeveiliging te dragen of de situatie aan te passen. Sommige bedrijven hanteren hier zelfs strengere regels voor. Daarnaast kan er valgevaar ontstaan bij zogenaamde ‘risico verhogende omstandigheden’, zoals werken bij water of uitstekende, gevaarlijke delen. Een dakrandbeveiliging specialist kan je helpen om voor zulke plaatsen de juiste valbeveiliging te kiezen.

Andere situaties waar valbeveiliging verplicht is

Bij het werken op een platform, bordes of loopbrug / looppad gelden weer hele andere regels, daar moet vanaf een hoogte van 50 centimeter al maatregelen worden genomen. Valbeveiliging dient dan te worden toegepast in de vorm van een adequate leuning, die minimaal 120 centimeter hoog moet zijn en een schoprand moet hebben, zodat er niets af kan vallen.

Bezuinig nooit op valbeveiliging

Als bedrijf is het belangrijk om te beseffen dat je op valbeveiliging niet kunt bezuinigen, veel regels zijn wettelijk vastgelegd om de werknemer te beschermen. Als een ongeval had kunnen worden voorkomen, ben je als bedrijf volledig aansprakelijk. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat er iets met je personeel gebeurd. 

Verschillende soorten beveiliging

Uiteraard kun je ook bij een val van veel lager dan 2,5 meter letsel oplopen. Daarom kiezen veel bedrijven om al op veel lagere hoogtes valbeveiliging te gebruiken. Uiteraard ligt het helemaal aan het type bedrijf welke valbeveiliging er nodig is.

Collectieve maatregelen

Er is valbeveiliging in de vorm van collectieve maatregelen, zoals hekwerken, balustrades en leuningen, die veel mensen kunnen beschermen. Daarnaast is er individuele maatregelen. Dit zijn val beveiligingsmaatregelen die van toepassing zijn op één persoon. Een hekwerk beschermt ieder werkend persoon op het dak, een individueel systeem biedt valbeveiliging voor maar één persoon.

De bronaanpak bij valbeveiliging

Bij het kijken naar valbeveiliging, willen we als laatste nog de bronaanpak bespreken. Dit is een maatregel waarbij je de bron van het werken op hoogte gaat aanpassen. Stel dat de airco aan- en afvoer op het dak van het bedrijfspand staan, dan zou een vorm van bronaanpak kunnen zijn, dat die airco installatie op de begane grond komt te staan. Zo zijn er tal van oplossingen waarbij je niet per se aan denkt bij valbeveiliging.

Door admin