tuinplanten kopen

Lente en herfst zijn de beste seizoenen om te planten, maar het kan maar al te gemakkelijk zijn om te eindigen met een lege portemonnee en een tuin vol met worstelende, zieke of zelfs dode planten als je dit gaat doen. Gelukkig kunnen bezoeken aan een tuincentrum leuk zijn, zolang je jezelf wapent met de kennis om ervoor te zorgen dat je thuiskomt met mooie, gezonde planten die de aantrekkingskracht van je huis en tuin vergroten. Dus lees voordat je tuinplanten bij Plantengrow gaat kopen onderstaand artikel goed door! 

Plan alvorens te kopen

Voordat je naar de kwekerij of tuincentrum gaat, is het belangrijk om het gebied in jouw tuin te bestuderen waar je van plan bent de nieuwe plant of planten te plaatsen. Dit is waar je over na moet denken:

– Blootstelling: Krijgt het volle zon, gefilterde zon of schaduw? In welke richting ligt de locatie? Gebieden die op het westen gericht zijn, krijgen bijvoorbeeld vaak hete volle zon in de late namiddag, terwijl de noordelijke meestal schaduwrijk zijn. Plant plaatsen die op het oosten gericht zijn, krijgen ochtendzon en middag schaduw, en zuidelijke blootstellingen krijgen de hele dag een gelijkmatige hoeveelheid zon.

– Ruimte: Hoeveel ruimte is er voor een plant om te groeien? Als het een groot gebied is, heb je misschien meerdere kleinere planten nodig of een enkele plant die groot zal worden.

– Bodem: Welke grondsoort heb je? Er zijn drie hoofdsoorten grond: klei, leem en zand… en vaak hebben planten een voorkeur voor een bepaald type!

Vermijd impulsaankopen

Het kan gemakkelijk zijn om verliefd te worden op de levendige bloeiende plant die prominent bij de kwekerij staat en deze vervolgens te kopen zonder te weten waar hij in de tuin zal komen of zelfs of hij het goed zal doen in jouw tuin. Dit kan resulteren in een plant die een verminderde overlevingskans heeft. Helaas is het niet ongebruikelijk dat sommige grote winkelketens planten verkopen die niet geschikt zijn voor het specifieke klimaat waarin ze zich bevinden. Je kunt het beste langs die mooie plant lopen, tenzij je tijd hebt om wat onderzoek te doen . 

Lees het etiket

De meeste planten worden geleverd met een eigen gebruiksaanwijzing in de vorm van een plantenlabel. De informatie die je op de tag kunt vinden, zijn onder meer de naam van de plant, hoe groot deze zal worden, wanneer hij zal bloeien, welke blootstelling hij nodig heeft en zijn waterbehoefte. Alle informatie over de plant staat niet altijd op het label, maar met de naam kun je zelf wat online onderzoek doen.

Ken de tekenen van ongezonde planten

Helaas kunnen er bij een tuincentrum ook ongezonde planten aangeboden worden. Hier zijn enkele signalen waar je op moet letten, zodat je zeker weet dat je geen zieke plant mee naar huis neemt.

– Vergeelde bladeren: dit kan een indicator zijn van een tekort aan voedingsstoffen, te veel water of beide.

– Wortel gebonden planten: Als planten te lang in hun kweekbak hebben gestaan, beginnen hun wortels in cirkels te groeien, waardoor ze moeilijk water of voedingsstoffen kunnen opnemen. Een teken van een wortel gebonden plant is dat de wortels door de drainagegaten van de container groeien, of je kunt de kweker vragen om de plant voorzichtig uit de pot te trekken, zodat u het wortelstelsel kunt zien. Wortel gebonden planten hebben een dikke wortelmat aan de onderkant en rond de zijkanten van de plant, zoals te zien is op deze foto.

– Plagen of ziekten: Planten kunnen schadelijke insecten plagen of ziekten bevatten, die nabijgelegen planten in jouw tuin kunnen besmetten. Controleer de bladeren op vlekken of spikkels, wat een teken van beschadiging kan zijn. Insecten hebben de neiging zich te verstoppen onder bladeren of op stengels!

Door admin