woonkamer-verlichting

Verlichting in een woonkamer is erg belangrijk. Het kan de kamer waar je de meeste tijd doorbrengt heerlijk knus laten aanvoelen, maar het kan er ook voor zorgen dat je in die kamer praktisch licht hebt om bijvoorbeeld te kunnen werken. Je keuze voor de verlichting in een woonkamer is dan ook van groot belang. Die keuze moet natuurlijk gebaseerd zijn op de functionaliteit in de ruimte. Een werkplek zal anders verlicht moeten worden dan het gedeelte waar je ’s avonds ontspant. Woonkamer lampen zijn er in allerlei soorten, maten en sferen. Aangezien hier veel verschil tussen zit, geven we hieronder een opsomming van de soorten lampen die er zijn voor de woonkamer.

De plafondlamp

De meeste bekende lamp is natuurlijk de plafonnière of de plafondlamp. De populariteit van deze lamp is niet meer zo groot als bijvoorbeeld in de jaren 80, maar dit soort lampen hebben nog steeds een hoge vorm van functionaliteit.. Je zult namelijk af en toe behoefte hebben aan een goed verlichte ruimte. Dit kan zijn omdat je aan het lezen bent of ergens aan werkt waar je goede verlichting nodig hebt. Een plafondlamp hoeft dan ook niet altijd gebruikt te worden, maar is wel handig als extra bron van verlichting als er even iets minder sfeer mag zijn. Wij raden aan om zo’n plafondlamp nooit als enige verlichting te nemen, maar te gebruiken in combinatie met sfeerverlichting.

De kroonluchter

De kroonluchter kennen we natuurlijk uit grote kastelen en paleizen. Zoek jij echter een eye catcher als verlichting, dan kan de kroonluchter dé uitkomst zijn voor jou. Naast het feit dat dit type lamp een design object kan zijn in de ruimte, kan het ook een goede vervanger zijn voor de eerder genoemde hanglamp. Het liefst hang je een kroonluchter in een hoge ruimte, maar als je een wat kleinere kroonluchter koopt, komt deze in bijna alle kamers tot zijn recht.

De hanglamp

De hanglamp is ook een lamp die we al sinds mensenheugenis kunnen vinden in de Nederlandse woningen. Met een hanglamp kun je een specifieke plek van meer verlichting voorzien, bijvoorbeeld de  hoek van de bank waar je graag zit te lezen, terwijl je partner televisie kijkt. Een hanglamp zie je ook van bevestigd boven de eettafel, omdat dat ook een typische plek is die meer verlichting kan gebruiken. Wij raden aan om een hanglamp altijd te gebruiken in combinatie met een dimmer. Op die manier kun je de lamp zijn functionele rol geven, en die leesplek voor je laten verlichten, maar ook een duidelijke rol om een sfeer neer te zetten door hem iets te dimmen.

Door admin