led-spots

Led verlichting is de afgelopen jaren ongelofelijk snel gegroeid. Tot een paar jaar geleden stond dit type verlichting vooral bekend vanwege het gebruik in huishoudelijke apparaten en door het felle licht dat een led lamp gaf. Dat is nu verandert en elke vorm van verlichting heeft tegenwoordig een led tegenhanger. Zo is er ook de led tl buis. Je hebt hier geen andere armatuur voor nodig, dus je kunt je gewone tl buis direct vervangen. De andere voordelen benoemen we hieronder.

Led TL buis heeft vaak geen starter meer nodig

In een gewone TL zit een starter. Die kun je soms vervangen door een losse LED-starter, die is bijgeleverd bij de buis, maar bij de meeste nieuwe LED buizen hoeft dat niet meer. Je kan nog meer stroom besparen door de bedrading in het armatuur aan te passen. De bedrading kan direct op beide uiteinden, de rest van de bedrading kan geheel weg. Let op dat je wel eerst de stroom uitschakelt als je dit doet. De LED-starter is dan ook niet nodig. Je weet dan ook zeker dat de VSA geen stroom meer verbruikt, en je bespaart nog eens 10–20% extra aan stroom.

Een TL vervangen door een led TL buis

Een conventionele TL herken je aan de starters (en VSA) in het armatuur. De meest voorkomende (60cm – 120cm – en 150cm) TL’s zijn zonder aanpassingen te vervangen door LED. Dit doe je als volgt:

Neem de juiste lengte LED buis en schakel de elektriciteit uit. Haal je oude TL buis samen met de starter eruit. Plaats de meegeleverde LED starter, alhoewel het tegenwoordig ook meestal zonder kan. Plaats de led TL en schakel de elektriciteit weer in. Le top, je hoeft dus géén aanpassing aan het armatuur te doen, je hoeft nu alleen nog die starter te verwijderen, of eventueel om te wisselen voor een LED starter die bij de LED buis zat. Als je de bedrading echter wel aanpast, bespaar je nog eens extra stroom omdat de VSA dan geen stroom meer kan gebruiken.

Bij hoogfrequent TL buizen heb je geen losse starter nodig

Er zijn ook HF TL-buizen (hoog-frequent). Die hebben geen losse starter. Dan kun je in het armatuur de bedrading aanpassen: de stroom moet op beide uiteinden van de buis. De rest van de draden kan weg en de VSA is niet meer nodig.

Door admin