tips-voor-huidverzorging

Heb je een gevoelige huid, dan heb je ongetwijfeld regelmatig te maken met de gevolgen daarvan. Bultjes, rode vlekken, jeuk; heel vervelend. Kun je er zelf iets aan doen om dit te voorkomen? En zo ja, wat dan?

Je kunt ergens niet tegen

Heb je last van rode bultjes, vlekjes of jeuk, dan is dit vaak een teken dat je ergens niet tegen kunt. Dat je een allergische reactie vertoont. Dit kan van alles zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen die jarenlang hebben gedacht dat ze een contactallergie hadden, een allergie die optreedt als er contact is tussen de huid en de stof waarvoor men allergisch is, maar in feite allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel. Dat maakt het uitzoeken waar je lijf precies niet tegen kan extra ingewikkeld: als je uitslag op je huid hebt ben je wellicht geneigd om de oplossing te zoeken in een ander wasmiddel, terwijl je in feite allergisch blijkt te zijn voor de aardbeien die je de dag ervoor gegeten hebt.

Heb je last van allergische reacties van je huid, dan is het altijd goed om even na te gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Heb je wel vaker last van een jeukende huid, of is dit voor het eerst? Heb je iets gegeten of gedronken dat je normaal niet doet, of ben je van wasmiddel veranderd? Heb je nieuwe kleding voor het eerst aan gehad, of heb je een nieuwe bodylotion gebruikt? Er zijn zo veel mogelijke oorzaken, dat het goed kan zijn om als de jeuk vaker terugkeert een dagboekje bij te houden. Noteer wat je eet en drinkt, welk wasmiddel en welke bodylotion je gebruikt en eventueel zelfs welke kleding je draagt. Wellicht vind je op deze manier een patroon.

Als het van buitenaf komt

Als je er redelijk zeker van bent dat je uitslag niet wordt veroorzaakt door een bepaald voedingsmiddel, dan is het zaak om op zoek te gaan naar de oorzaak in externe factoren. Een allergie voor een bestanddeel in een crème of bodylotion komt heel vaak voor, net als een allergische reactie op wasmiddelen of wasverzachters.

Kiezen voor een hypoallergeen product, zoals Neutral wasmiddel, kan een oplossing zijn. De stoffen waarvan bekend is dat veel mensen er last van krijgen zijn in deze producten zoveel mogelijk weggelaten, wat de kans op allergische reacties vermindert. Vaak zijn hypoallergene producten wat duurder, maar wacht bijvoorbeeld een goede wasmiddel aanbieding af om in te slaan.

Heb je door te kiezen voor hypoallergene producten de zekerheid nooit meer last van je huid te krijgen? Helaas niet. Er zijn duizenden stoffen waar je allergisch op kunt reageren, en dat hypoallergene producten de bekendste allergenen hebben weggelaten, wil niet betekenen dat de stof waar jij last van hebt ook niet in het product aanwezig is. Helaas is het in dat geval een kwestie van uitproberen en net zo lang zoeken tot een product gevonden is waar je huid niet op reageert.

Door admin