In deze blog delen we onze favoriete tuinontwerp tips om ervoor te zorgen dat je buiten eethoek een geweldige plek is om te vertoeven, ongeacht het weer. Houd je van koken en buitenshuis mensen ontvangen? Door de jaren heen hebben wij een paar dingen geleerd over eten in de buitenlucht. Hieronder proberen die lessen in tips te verpakken, zodat jouw tuin zowel praktisch als mooi is. Een fijne plek om te eten creëren in de tuin is namelijk meer dan alleen het aanschaffen van een dining loungeset.

Eerst even een paar redenen waarom je een fijne plek om te eten moet hebben in de tuin:

– Buiten smaakt eten beter

– De geur van een barbecue is ongeëvenaard

– Steeds op en neer lopen tussen de tuin en de keuken voor ontbrekende ingrediënten, specerijen, desserts en drankjes kan lastig zijn

– Zondagsbrunch die buiten wordt gekookt en gegeten, is als kamperen, maar zonder rugpijn, vochtige kleding of struikelen over haringen

– De sterren zijn geweldig op een heldere winteravond. Zeker als je handen om een ​​mok warme chocolademelk zijn gewikkeld.

Om echt van een tuin te kunnen genieten, moet het ontwerp praktisch zijn om het gebruiksvriendelijk te maken. Keukenontwerpers werken vanuit het principe dat alles wat je nodig hebt zoals voedselopslag, bereidingsruimtes, gootsteen en fornuis bij de hand moet zijn. Bij het ontwerpen van een buiten eethoek gebruiken we die principes ook.

Het is niet altijd ideaal om het eetgedeelte buiten direct naast de keukendeur te hebben. Een buiten eethoek moet optimaal genieten van het uitzicht vanuit de tuin, beschut zijn tegen koude wind en een plekje in de zon zijn. Het liefst wil je die zon ook kunnen blokken op warme dagen.

Indien mogelijk ontwerp dan het deel in je tuin waar je lekker wilt kunnen eten, en koken, goed om opslag-, voedselbereidings- en serveerruimtes in het ontwerp te hebben. Buiten koken en eten is veel prettiger (en veiliger) als je georganiseerd kunt zijn en alles bij de hand hebt, zodat je een grote variëteit aan verschillende maaltijden kunt serveren vanuit je buitenkeuken. Denk aan heerlijke pittige gerechten, maar ook culinaire hoogstandjes van je barbecue of green egg. 

De avonden kunnen kil zijn in Nederland en dit kan de sfeer verpesten als iedereen opstaat en het huis binnengaat om warm te blijven. Afscherming in de tuin kan goed ingezet worden als je warmte wilt vasthouden. Het moet beschutting bieden tegen de wind en als er ruimte is voor een vuurplaats, een warme barbecue of een terrasverwarmer, helpt een scherm wel om de warmteafvoer tegen te houden. Ook een mooie parasol, zeil of pergola beschermt overdag tegen de hete zon en helpt ’s avonds de warmte vast te houden.   

Vogelgezang in de tuin kan heerlijk zijn en zeker wat aan de sfeer toevoegen. Maar mieren aan de eettafel worden net zo min geapprecieerd als de hele nacht genieten van het meppen van muggen. In plaats van toevlucht te nemen tot chemische bestrijdingsmiddelen, kun je planten gebruiken om ongedierte op afstand te houden. Munt is een vrij mooie bladplant met prachtige paarse bloemen in de zomer. Er zijn verschillende soorten munt, waarvan sommige naar tandpasta ruiken, andere naar appels, en er is er zelfs één die naar chocolade ruikt als de bladeren worden geplet. Maar hier gaat het om de ‘standaardmunt.’ Mieren en vliegen hebben er absoluut een hekel aan. Wat echter het leukst is aan munt, is niet het aroma, niet de insecten afstotende eigenschappen en niet de textuur van het gebladerte. Het is het feit dat je de bladeren ook kunt plukken om direct in je thee te doen!

Door admin