last van huisstofmijt

Je kunt er opeens achter komen dat je last hebt van huisstofmijt, maar dan je huis is al helemaal ingericht. Huisstofmijtallergie komt veel voor ook al weten veel Nederlanders niet dat ze deze allergie hebben. Wat doe je dan? Dit zijn een aantal oplossingen om je te helpen minder last te hebben van je allergie.

Wat is huisstofmijt?

Om te begrijpen wat je kunt doen tegen de klachten, is het goed op te weten wat huisstofmijten precies zijn. Het zijn minuscuul kleine beestjes die we met het blote oog niet kunnen zien. Ze zijn zo’n 0.3 mm groot en voeden zich met dierenharen, bacteriën, schimmels en mensen schilfers. Ze houden van donkere vochtige plekken en een temperatuur van 25 graden. Symptomen van een allergie zijn vrij divers, maar voor de meeste mensen lijkt het op een verkoudheid of op hooikoorts.

Wat te doen?

Je kunt er niet van genezen, maar je kunt wel binnen je huis op een aantal dingen letten. Er zijn sprays die huisstofmijten bestrijden, maar ze zullen nooit volledig verdwijnen. Dit kun je doen om het aantal huisstofmijten in huis te verminderen:

  • Let op de kamertemperatuur. Ze houden niet van kou dus verlaag de temperatuur in de slaapkamer. In de slaapkamer ben je een relatief lange tijd en daarom is dit de belangrijkste kamer om huisstofmijt-proof te houden. 
  • Regelmatig dtofzuigen. Door je huis zo veel mogelijk stofvrij te houden hebben de mijten minder om van te voeden.
  • Juiste raambekleding. Gordijnen houden veel stof vast, je kunt beter kiezen voor gladde rolgordijnen of houten jaloezieën. Houten jaloezieën zijn makkelijk stofvrij te maken en houden geen stof vast.
  • Vaker wassen. Je kunt het beddengoed het beste elke twee weken op 60 graden wassen. Was de dekbedden en kussens zelf elke zes weken.
  • Goed ventileren. Houd zo veel mogelijk de ramen open om je huis te luchten.
  • Omkleden buiten je slaapkamer. Bij het omkleden komen de meeste huidschilfers vrij, daarom kun je je beter in een andere kamer verkleden. Als je de mogelijkheid hebt, kun je het beste je kledingkast verplaatsen naar een andere kamer dan je slaapkamer.

Heb je nog steeds veel klachten?

Een tapijten vloer houdt ook enorm veel stof vast. Dus als je nog steeds te veel klachten hebt, zul je hier misschien ook eens over na kunnen denken. Verder zijn er speciale producten voor mensen met allergieën zoals een speciale allergeendichte matrashoes. Deze ventileren wel goed, maar houden huisstofmijt tegen. Probeer zoveel mogelijk gladde materialen in je interieur te verwerken, want hoe gladder de oppervlaktes des te minder stofdeeltjes en dierenharen er aan blijven hangen. 

Door admin