duurzame kleding

Duurzame kledingproductie betekent dat milieu, mens en dier geen schade wordt toegebracht bij het vervaardigen. Het kopen van duurzame kleding betekent dat de werkomstandigheden van arbeiders veilig en zijn en dat aandacht wordt besteed aan de werktijden. Ook krijgen de arbeiders die de kleding produceren voldoende loon om van te kunnen leven. Duurzame kleding heeft daarnaast oog voor het milieu en het welzijn van dieren.

Productie duurzame kleding

Veel duurzame kleding wordt gemaakt van hennep en bamboe. Ten opzichte van het traditionele katoen hoeft bij hennep en bamboe geen kunstmest te worden gebruikt. De diepe wortels van de hennepplant hebben het voordeel dat water-irrigatie vrijwel niet nodig is. Voor bamboe geldt dat de plant snel groeit, waardoor ontbossing wordt vermeden. Hennep is een snelgroeiende plant die bovendien geen hinder ondervindt van insecten en onkruid. Bestrijdingsmiddelen zijn dus maar zeer beperkt nodig. Al deze voordelen maken de productie van hennep en bamboe milieuvriendelijk en daarmee geschikt voor het maken van duurzame kleding.

Duurzame bamboekleding kopen

Transparantie over de herkomst van de kleding is zowel bij dameskleding als bamboe kleding voor heren een eerste indicatie dat je kleding koopt die milieubewust tot stand is gekomen. Bij een winkelsessie kun je het kledinglabel aan de binnenkant bekijken om de duurzaamheid vast te stellen. Wil je online je bamboe kleding voor heren kopen? Gebruik in dat geval een app om de herkomst van jouw kledingstukken vast te stellen.

Good on You app

Via de gratis Good on You app zie je een beoordeling van kledingmerken op drie diverse punten. Dit zijn:

  • dierenbescherming
  • milieu
  • mensenrechten

Door het toekennen van punten per kledingmerk zie je gelijk welk merk duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. De punten variëren van een tot vijf. Hoe hoger de scoren, des te duurzamer is het merk. Heb je eenmaal je keuze voor een kledingmerk gemaakt, dan kun je in de app de dichtstbijzijnde winkelier vinden om jouw hennep of bamboe kleding voor heren of dames te kopen.

Conclusie

Duurzame kleding kopen vraagt van jou als consument wel wat inspanning. Om jouw zoektocht naar duurzame kledingmerken een stuk eenvoudiger te maken, kun je gebruikmaken van de Good on You app, wanneer je online gaat shoppen. Ben je in een kledingwinkel en twijfel je? Bekijk dan het label aan de binnenzijde van het kledingstuk. Kleding van bamboe en hennep zijn voorbeelden van milieuvriendelijke materialen die worden gebruikt met aandacht voor milieu, mensenrechten en dierenwelzijn.

Door admin