online-gehoortest

Merk je steeds vaker dat je mensen moet vragen om dingen te herhalen, omdat je ze niet goed hebt verstaan? Kost het je moeite om een gesprek te volgen in een openbare ruimte zoals een vergaderzaal of restaurant? Of realiseer je je dat je steeds vaker moeite hebt om je te concentreren als andere mensen in gesprek zijn? Dan kan het goed zijn dat je last hebt van gehoorverlies, een veel voorkomende kwaal, die zo geleidelijk plaatsvindt, dat de meeste mensen zich er in het begin helemaal niet bewust van zijn. 

Gehoorverlies kan verschillende oorzaken hebben. Vrijwel altijd heeft gehoorverlies op bijvoorbeeld jonge leeftijd te maken met te lange blootstelling aan te sterk en krachtig geluid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op een constructie site, waar met grote machines en materialen wordt gewerkt. Maar ook mensen die regelmatig aan harde muziek worden blootgesteld, zoals bijvoorbeeld op concerten of festivals, lopen het risico om gehoorschade op te lopen.

Een online gehoortest doen

Het is belangrijk om gehoorverlies tijdig op te sporen en indien nodig, zo spoedig mogelijk te behandelen. Gelukkig kun je tegenwoordig een online gehoortest doen. Mocht je het vermoeden hebben aan gehoorverlies te lijden, dan is dat een goede eerste stap om te kijken of je vermoeden juist is. De tests zijn gemakkelijk en geheel vrijblijvend online te doen.  Hoe pak je zo’n online gehoortest nou precies aan? Hieronder geven we 3 tips:

1. Voor een online gehoortest heb je een computer, koptelefoon en een goede internetverbinding nodig. Bestaande uit zelf evaluerende vragen en de nodige audio tests, die gemakkelijk uit te voeren zijn met een computer en een koptelefoon, kun je een eerste indicatie krijgen of je echt problemen met je gehoor ondervindt. Je krijgt de testresultaten super snel via de mail teruggestuurd. Een online test is natuurlijk niet een test die is uitgevoerd door een specialist. Het is daarom belangrijk te vermelden dat een online test niet te vervangen is door een test die wordt uitgevoerd door een speciale audicien. 

2. Als uit de online test blijkt dat je kans hebt op gehoorverlies, maak dan een afspraak met een specialist om je situatie verder te onderzoeken. Mocht uit een online test blijken dat er sprake is van gehoorverlies, dan dien je er verstandig van om een afspraak te maken met een speciale audicien. Deze zal je zekerheid kunnen verschaffen of er daadwerkelijk sprake is van gehoorverlies. Na een formele kennismaking wordt er een controle van de gehoorgang en het trommelvlies gedaan. Daarnaast vinden er verschillende geluidstesten plaats. Op basis daarvan krijg je een grafiek met de uiteindelijke resultaten, vergezeld van uitleg en natuurlijk aanbevelingen. 

3. Het is natuurlijk ook heel goed mogelijk dat er uit de online gehoortest niet is gebleken dat je problemen hebt. Dat is natuurlijk meer dan fijn. Over het algemeen beginnen gehoorproblemen bij de meeste mensen zo rond de 55 jaar. Dus als je daar nog ver vandaan bent, hoef je je ook niet echt te zorgen te maken dat je plotseling problemen met je gehoor hebt opgelopen.

Door admin