Het is de afgelopen jaren steeds makkelijker geworden om een eigen website te maken. Vroeger moest je kennis hebben van HTML, FTP of programmeren, zijn er tegenwoordig genoeg aanbieders van software om je eigen website te maken. Een van de bekendste is WordPress en WordPress hosting. Maar wat is dat WordPress eigenlijk?
Gratis aanbieder
Er zijn ondertussen veel providers op de markt die dergelijke gratis software aanbieden, en die het je gemakkelijk maken om je eigen website te maken… en WordPress is daarbij een van de meest populaire door zijn gebruiksvriendelijkheid. Deze pakketten worden in de cloud gehost, waardoor je zelf geen webruimte hoeft te regelen. Alles wat je nodig hebt is een computer en een webbrowser.
Het zogenaamde freemium model
Het hosten van een website kost providers uiteraard geld: voor het onderhouden van de servers, voor het promoten van hun diensten en natuurlijk voor de verdere ontwikkeling van hun producten. Vaak zijn gratis websites daarom gebaseerd op een zogenaamd ‘freemium’-model. Dit houdt in dat de gratis pakketten worden gefinancierd door de klanten die voor een betaald (of ‘premium’) pakket kiezen. Daarnaast zit het verdienmodel ook in de extra zaken die je aanschaft, zoals bepaalde plug ins voor de vormgeving of extra opties voor de website.
Welke stappen moet je doorlopen voor het maken van je eigen WordPress website?
Bij het opzetten van je eigen website bij WordPress, moet je de volgende stappen doorlopen:
– je aanmelden voor het gratis account
– een sjabloon kiezen dat je mooi vindt
– pagina’s toevoegen aan je website
– de content aanpassen zoals afbeeldingen, tekst, video, etc.
– de SEO-instellingen aanpassen
– de website publiceren
Het professionele platform voor blogs en webshops
Let op dat je WordPress.com niet verwart met zijn grotere broer: WordPress.org. Deze laatste is geweldig als je het geen probleem vindt om je in allerlei technische details te verdiepen, waar de .com-variant een stuk eenvoudiger is. Als je alleen een blog wilt opzetten, kan WordPress.com een fantastische oplossing voor je zijn zonder dat je daar al te veel hulp voor nodig hebt. Ga je een webshop ermee bouwen, dan kan het aan te raden zijn om een cursus te volgen of enkele tutorials te bekijken op YouTube.
Bedenk goed wat je met jouw blog of website wil bereiken voor je aan de slag gaat
Uiteraard moet je eerst goed op een rijtje hebben waarom je een website nodig hebt en welke doelen je hebt. Voordat je begint te bouwen, moet je weten wat je wilt bereiken. Als je dat weet, moet je erachter komen welke content je op de website wilt hebben. Daarna ga je kijken naar de theme’s die mogelijk geschikt zijn en passen bij jouw bedrijf. Je kunt kiezen voor een gratis theme uit de WordPress repository, maar het is wellicht beter om een premium theme te kopen. Als je al weet wat voor content je wilt plaatsen, is het makkelijker om een geschikt theme erbij te zoeken. Je kijkt vervolgens welke plugins nodig zijn. Ons advies is om hier met andere mensen over te praten, bijvoorbeeld tijdens een cursus, en goed naar de reviews te kijken en nooit obscure plugins buiten de officiële kanalen te kopen. Je kunt dan malware meekrijgen en je site kan worden gehackt.