led-spots

Het verlichten van ruimtes met een hoog plafond, zoals fabrieken, magazijnen, (sport)hallen en loodsen, kan soms een lastige opgave zijn. Met een peertje aan het plafond red je het dan niet. Daarvoor is de High Bay verlichting uitgevonden. High Bays zijn krachtige led lampen die genoeg licht verspreiden om grote ruimtes te verlichten. In deze blog vertellen we je alles over deze handige lampen.

Wat is led High Bay verlichting?

Voor ruimtes met een plafond van vijf meter of hoger is dus krachtige verlichting nodig. Als je een lamp in zo’n ruimte ophangt die maar een kleine hoeveelheid licht verspreidt, bereikt dit licht waarschijnlijk de grond niet eens. Led High Bay lampen zijn de perfecte oplossing. Deze lampen hebben namelijk een enorm hoge lichtopbrengst. Dit betekent dat ze veel en helder licht verspreiden. Verder hebben ze meestal een wattage van 100 of hoger, wat betekent dat ze een hoog vermogen hebben. Om een grote oppervlakte te verlichten heb je met Led High Bays dus geen bijzonder grote hoeveelheid lampen nodig.

In professionele ruimtes kan bovendien verlichting niet alleen zorgen voor beter zicht, maar ook voor een hogere concentratie en productiviteit. Wist je bijvoorbeeld dat werknemers die in een ruimte werken met goede verlichting minder fouten maken en sneller werken? Led High Bay verlichting zorgt door zijn helderheid vaak voor een positief effect op de werknemers en is daarom zeer geschikt voor in bijvoorbeeld magazijnen en andere professionele ruimtes.

Led High Bay of HID lampen?

Al jaren zijn er HID lampen op de markt. Dit zijn gasontladingslampen die voorzien zijn conventionele verlichting. Hier zijn later ook Led High Bay lampen bij gekomen die, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, juist voorzien zijn van led verlichting. Led heeft een hoop voordelen ten opzichte van traditionele verlichting. Zo start het licht onmiddellijk op, terwijl je bij HID lampen last hebt van een opstarttijd die wel tot dertig minuten kan duren. Bovendien vreten HID lampen enorm veel stroom. Wil je dus direct effectief en productief aan de slag gaan? Dan is Led High Bay verlichting de beste optie. 

Daarnaast gaat de led variant van de lampen een stuk langer mee dan de andere variant. HID lampen verliezen na ongeveer 10.000 uur namelijk al zo’n 70 procent van hun capaciteit, terwijl Led High Bay gemiddeld wel 50.000 mee kan gaan. Zo scheelt dit onderhoudstijd én kosten voor het aanschaffen van nieuwe lampen. Led verlichting is bovendien zo’n 60  tot 90% procent energiebesparender dan conventionele verlichting. Ons advies is daarom ook om altijd voor led High Bay te gaan.

High Bay led voor je bedrijf?

Als je een onderneming hebt met een bedrijfsruimte is de keuze tussen led High Bay en HID lampen een moeilijke, want vanaf 1 juli 2020 is het gebruik van led verlichting binnen ondernemingen verplicht. Sterker nog: de overheid helpt je een handje met het overstappen. Er is namelijk een overheidsregeling, die energie-investeringsaftrek (EIA) genoemd, waarin vastgelegd is dat bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie door de overheid ondersteund worden. Bedrijven die dit doen kunnen namelijk een deel van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Zo wordt de overstap op Led High Bay makkelijker én aantrekkelijker dan ooit.

Heb jij een (professionele) ruimte van vijf meter of hoger die je op een efficiënte manier wilt verlichten? In deze blog hebben we je uitgelegd waarom je dan zeker voor Led High Bay verlichting moet kiezen. Het is energiezuiniger, fiscaal aantrekkelijker én zorgt voor verbeterde prestaties op het werk. Goede redenen om niet voor ouderwetse TL verlichting te kiezen. 

Door admin