gestressed

Behoorlijk veel mensen worden elke dag opnieuw geconfronteerd met heel wat stress. Deze stress kan je dagelijks leven aanzienlijk beïnvloeden. Buiten de mentale gevolgen die stress met zich meebrengt is het zo dat spanning zich ook kan vertalen in lichamelijke problemen. Een bekend voorbeeld op dit vlak is haaruitval. Heel wat mensen worden op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd met onverklaarbaar haar verliezen. Ondanks het feit dat verschillende zaken hiervan aan de basis kunnen liggen is het zo dat ook stress hier zeker een rol in kan spelen. Op welke manier stress het verliezen van haar in de hand kan werken en vooral wat je er nu precies tegen kan doen vertellen we je graag hier op deze pagina. 

Haarverlies als gevolg van stress, hoe ontstaat zoiets? 

In eerste instantie is het belangrijk om er rekening mee te houden dat haarverlies als gevolg van stress en spanningen niet zomaar optreedt. Het is dus met andere woorden niet omdat je één keer een paar dagen stress hebt dat je meteen het ergste moet vrezen voor je prachtige haardos, in tegendeel. Haarverlies als gevolg van stress is dan ook iets wat pas op zal treden na een lange(re) periode. Bovendien is het mogelijk dat deze vorm van haaruitval zich op verschillende manieren zal manifesteren, namelijk: 

  1. In de vorm van telogeen effluvium; 
  2. In de vorm van alopecia areata; 
  3. Als de aandoening trichotillomania; 

In de eerste twee gevallen ligt een (tijdelijke) lichamelijke aandoening aan de basis van het haarverlies. Bij de laatste is dat niet het geval. Deze aandoening verwijst namelijk naar de situatie waarin personen zelf hun haren uittrekken. Ook in deze situatie ligt een aanzienlijke hoeveelheid stress niet zelden aan de basis. 

Hoe kan je haarverlies als gevolg van stress aanpakken?

Er zijn op de markt heel wat verschillende producten terug te vinden die claimen haarverlies in de kern te bestrijden. Een aantal van deze artikelen lijken deze stelling ook waar te kunnen maken. Toch, wanneer je haar verliest als gevolg van aanhoudende stress is het belangrijk om de oorzaak weg te nemen. Dit kan niet met een product, maar wel door stress te vermijden en je beter te gaan ontspannen. Het verminderen van de stress waarmee je krijgt af te rekenen is ook niet alleen maar belangrijk om haarverlies tegen te gaan. Ook heel wat andere lichamelijke klachten, zoals maag- en darmklachten zijn het gevolg van aanhoudende stress. Zowel bij haaruitval bij mannen als bij haarverlies bij vrouwen kan stress aan de basis liggen. Wees er dus zeker van om eerst dit aan te pakken alvorens naar dure producten te grijpen. 

Door admin