zolder ombouwen tot slaapkamer

Als je op zoek bent naar meer ruimte in huis, kijken veel mensen naar de garage en kelder. Deze ruimtes hebben meestal een standaardvorm en hebben een betere temperatuurregeling dan zolders. Echter, zolders hebben veel potentie voor een unieke extra slaapkamer. Heb jij ook het idee om je zolder tot slaapkamer om te bouwen? Ga dan eindelijk die boormachine bestellen en lees onderstaande tips!

Waar moet je aan denken?

Als je een onafgewerkte zolder hebt, lijkt het misschien een hele klus om deze om te bouwen tot een mooie afgewerkte slaapkamer. Je denkt waarschijnlijk dat je veel tijd en geld gaat besteden aan één kleine kamer. Echter, met de juiste planning, kan jouw zolder slaapkamer conversie worden gedaan met minimale stress en maximaal resultaat.

Bouwvoorschriften en vergunningen

Bij elke renovatie of verbouwing van een huis moet je tijdens de planningsfase rekening houden met bouwvoorschriften en lokale bouwvergunningen. De bouwcode bestaat uit verschillende veiligheidsnormen die zijn vastgesteld om de veiligheid en stabiliteit van een gebouw te waarborgen. Dingen die zijn opgenomen in de bouwcode zijn de hoogte van het plafond, de breedte van de kamer en de totale vierkante meters van de kamer. 

Neem voordat je met de bouw begint contact op met jouw gemeente om te zien of er voor het project een vergunning nodig is. Zorg ervoor dat je voltooide plannen laat zien, zodat ze een nauwkeurig beeld krijgen van de verbouwing. Voor eventuele zolder conversies waarbij de buitenkant van het huis wordt gewijzigd, zoals de daklijn of extra ramen, is hoogstwaarschijnlijk een vergunning vereist. Als je niet zeker bent over een van de aspecten van het project en de veiligheidsnormen, raadpleeg dan een aannemer.

De daadwerkelijke verbouwing

Als je eenmaal door de planningsfasen heen bent, moet je beginnen met de daadwerkelijke conversie van je ruimte. Elk stuk van de nieuwe kamer heeft speciale overwegingen die bijdragen aan het creëren van een mooie en efficiënte zolder slaapkamer.

Schuine plafonds

Een veelvoorkomend probleem bij het verbouwen van een zolder naar een slaapkamer, is de steile helling van het plafond. Het belemmert elke hoofdruimte en beperkt de bruikbare ruimte op uw zolder. Ze moeten echter niet worden gezien als een belemmering, maar eerder als een uniek stukje architectuur dat de nieuwe slaapkamer kan verbeteren. Markeer de unieke architectonische elementen van de slaapkamer op zolder met behulp van plafond behandelingen. Net als bij want behandelingen, kan het toevoegen van een extra design element aan het plafond een uniek kamer ontwerp creëren.

Hoewel het schilderen van je plafond met een opvallende kleur een gemakkelijke manier is om een ​​centraal punt op je zolder te creëren, zijn er andere manieren om een ​​interessant ontwerp te creëren. Je kunt hetzelfde idee gebruiken dat wordt gebruikt voor het ontwerpen van thuis bibliotheken en unieke panelen op de hoeken maken met verschillende soorten lijstwerk. Als de ruimte kleiner is, schilder dan over het lijstwerk om een ​​getextureerde muur te creëren met een unieke kleur. Dit maakt de ruimte visueel groter.

De muren

De omgebouwde slaapkamer op zolder zal minder muur ruimte hebben dan andere kamers in huis vanwege de steile plafond hoek. Dit betekent echter niet dat je beperkt bent in het ontwerp. Van verschillende wand behandelingen tot unieke opbergoplossingen, zolderwanden hebben veel potentie. Ervan uitgaande dat je een extra binnenmuur aan de bestaande zolder raamwerk moet toevoegen, is deze volledig aanpasbaar!

Door admin