huis-kopen-zzp-er

Als ZZP-er loop je kans om toch flink wat barrières tegen te komen in je leven, zeker wanneer het gaat om financiële uitdagingen. Het afsluiten van een lening of hypotheek zonder vast inkomen of vast contract, blijkt voor veel instellingen toch altijd een risicofactor die ze behoorlijk laten meewegen wanneer ze een besluit maken over jouw aanvraag. 

Het is je al vaker gebeurd dat je op zoek was naar een lening voor een grote investering en een afspraak maakte bij de bank, waarna je na een lang gesprek met een medewerker toch behoorlijk teleurgesteld naar buiten liep, omdat de bank je uiteindelijk slechts tien procent van hetgeen je nodig had wilde toezeggen. 

De zzp hypotheek heeft andere voorwaarden dan voor mensen met een contract

Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere opties te vinden die speciaal voor ondernemers en  zzp-ers zijn. Ben je bijvoorbeeld als zelfstandige op zoek naar een huis, dan kun je jezelf eens verdiepen in de zzp hypotheek. Deze speciale hypotheek voor ondernemers en zzp-ers is gebaseerd op andere voorwaarden dan de hypotheek voor mensen met een vast contract en vast inkomen. 

Zo dien je bij een aanvraag een inkomensverklaring over te dragen. Deze kan door jou of je hypotheekadviseur opgevraagd worden bij een aantal partijen. Deze zogenaamde rekenexperts bekijken je toetsinkomen en onderzoeken daarnaast de toekomstbestendigheid van je inkomen. Het is voor hypotheekverstrekkers namelijk belangrijk om er zeker van te zijn dat jouw inkomen je ook in de toekomst voorziet van voldoende middelen om je hypotheek te kunnen betalen. 

Je moet verschillende documenten overleggen, zoals een inkomstenverklaring

Naast je inkomensverklaring dien je daarnaast nog de nodige andere documenten te overleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het KvK-uittreksel van je onderneming, je jaarcijfers en aangifte inkomstenbelasting van de afgelopen drie jaar. Ook dien je aan te geven of je nog andere leningen hebt openstaan, je een studieschuld aan het afbetalen bent of bijvoorbeeld alimentatieverplichtingen hebt. 

Aan de hand van deze gegevens en je geschatte inkomen wordt vervolgens een berekening gemaakt over de hoogte van de hypotheek die aan jou verstrekt kan worden voor de aankoop van een nieuwe woning. Gelukkig zijn er hier vaak meerdere opties mogelijk voor verschillende hypotheken met verschillende aflossingsmogelijkheden, zodat je altijd een product kan vinden dat aansluit op jouw wensen.

Door admin