Houten-balken-als-basis-voor-uw-klus

Heeft u thuis een verbouwingsklus op de agenda staan, dan is de kans groot dat u hiervoor hout gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een deel van uw dak of een renovatie van de overkapping van uw schuur. Maar ook voor trappen, wanden en plafonds dienen houten balken als basis. Welke soorten houten balken zijn er om te gebruiken als basis voor uw verbouwing? En at is in uw geval de beste keuze?

De meest voorkomende soorten houten balken

De eerste vraag die u zichzelf moet stellen als u houten balken nodig heeft voor een renovatie of verbouwing, is welke balken het meest geschikt zijn. Er zijn bij houthandels namelijk uiteenlopende soorten balken van hout verkrijgbaar. Een populaire houtsoort die bij de aankoop van balken veelgekozen wordt, is de balk van vurenhout. Deze balken hebben namelijk diverse voordelen te bieden. Ze zijn relatief voordelig en licht van gewicht. Vurenhout is daarom ideaal om te gebruiken als constructiebalk en voor skeletbouw. Deze houtsoort is verkrijgbaar in kleuren die variëren van licht wit tot geelbruin.
Een andere aantrekkelijke keuze voor wie goede houtbalken zoekt, zijn douglas balken. Deze balken vallen op door hun kracht (ze zijn goed weersbestendig), hun lichte gewicht en de unieke uitstraling van deze houtbalken. Douglashout is een harde naaldhoutsoort, die goed scoort als het om duurzaamheid gaat. Een voordeel van douglashout is dat dit hout zowel binnen als buiten gebruikt kan worden.
Een derde goede houtsoort voor balken zijn Accoya balken. Dit zijn speciale houtbalken die zijn bewerkt met azijn. Met als doel dat de balken minder werken. Lastig is wel dat deze balken niet zo gemakkelijk te verven zijn. De lange levensduur en he beperkte onderhoud dat nodig is, zijn echt positieve aspecten van dit houttype. De balken zijn prima te gebruiken voor het construeren van deuren en kozijnen.
Ten slotte, dat is de vierde soort balken, is er nog redcedar balkhout. Het hout van de redcedar is een unieke hardhoutsoort uit Noord-Amerika. Dit hout is erg licht, duurzaam en kan goed benut worden als gevelhout.

Wat is slimmer: beschaafd of gezaagd hout kopen?

Onder beschaafd hout wordt mooi afgewerkt en geschuurd hout verstaan. Gezaagd hout is een stuk ruwer. Welke van beide is het slimste om te kopen als u houten balken nodig heeft? Beschaafd hout is duurder, omdat dit glad is en netjes afgewerkt is. Als de balken zichtbaar zijn, kunt u daarom het beste beschaafde balken kopen, omdat die er visueel mooier uitzien.

Door admin