elektrische fiets opladen

De elektrische fietsen zie je tegenwoordig overal opduiken, het lijkt wel alsof iedereen eentje heeft en ze springen als paddenstoelen uit de grond. En dat is logisch wat de elektrische fiets heeft veel voordelen. Zo kan de fiets ook gebruikt worden door diegenen die minder sportief zijn of die fysiek geen grote afstanden kunnen afleggen. Ook is de e-bike een zeer milieuvriendelijk alternatief in vergelijking met de auto. Bovendien heb je met de fiets geen last van ellenlange files. Niet gek dus dat de elektrische fiets zo aan populariteit wint en vooral blijft winnen. Nu zoveel mensen een e-bike gebruiken vroegen wij ons af hoeveel zo’n elektrische fiets opladen nu precies verbruikt. 

De kosten

De kosten voor het opladen houden de Belg dus vast en zeker niet tegen, integendeel. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden wanneer je de kosten van het herladen van de fietsbatterij berekent. Eerst en vooral de spanning, uitgedrukt in Volt. Vervolgens de ladingscapaciteit in ampère-uur, hiermee bepaal je de autonomie van de accu. En als laatste moet je natuurlijk ook rekening houden met de kostprijs van je elektriciteit per kilowattuur. Volt en Ampère-uur kan je aflezen van je elektrische fiets.

De berekening

We doen de berekening. De gemiddelde elektrische fiets heeft een verbruik van 300 wattuur, wat overeenkomt met 0,300 kilowattuur. Stel dat je ongeveer 0,25 euro/kwh voor het goedkoopste energietarief betaalt, dan kom je aan een berekening van 0,300 kWh x 0,25 euro/kWh = betekent dat je maar 7 cent per oplaadbeurt betaalt. 

Ook een speedpedelec is een goede investering, al moet je uitkijken voor de gevaren van een speedpedelec. Bevraag je dus goed wanneer je deze aankoopt en vergeet niet dat het dragen van een helm zeer belangrijk is. Een speedpedelec heeft vaak een veel hoger verbruik dan een elektrische fiets, we berekenen dus even de kosten voor een speedpedelec. Stel dat je een laadcapaciteit van 1 kWh hebt, en een goedkoop energietarief van 0,25 euro/kWh dan kom je uit op een oplaadbeurt van 21 cent. Stel nu dat we de twee tegenover elkaar zetten en vergelijken dan betaal je voor een elektrische fiets voor 300 oplaadbeurten 21 euro en voor een speedpedelec 63 euro. Een speedpedelec is dus 3 keer duurder om op te laden dan een elektrische fiets. 

Auto of fiets?

De kosten van het laden van een elektrische fiets of een speedpedelec zijn heel erg laag, zo laag dat je praktisch niet gaat merken, zeker niet direct. Als je dit vergelijkt met een auto is een elektrische fiets dus echt een (goed)koopje. De geruchten die de ronde gaan dat een accu opladen echt een stroomvreter is, is dus in de meeste gevallen helemaal niet waar. Benzine kost je op jaarbasis. Als je nadenkt over het milieu is een elektrische fiets of speedpedelec natuurlijk zeker een goed idee, op deze manier ben je niet vervuilend en help jij de aarde (en je energiefactuur) een stapje vooruit. 

Door admin