Glas is overal om ons heen. Van de ramen in je huis tot de bril die je misschien draagt. Maar hoe wordt glas eigenlijk gemaakt? Het productieproces van glas is best interessant. Het is een combinatie van natuurlijke grondstoffen, hitte en vakmanschap. En wist je dat er zelfs zoiets als gelaagd glas bestaat? Dit is een speciaal soort glas dat extra stevig is door verschillende lagen.
Van welk materiaal wordt glas gemaakt
Glas begint bij zand. Ja, echt waar. Het hoofdbestanddeel van glas is siliciumdioxide, dat voornamelijk in zand zit. Naast zand worden er nog een paar andere stoffen toegevoegd om glas te maken, zoals soda en kalk. Deze stoffen zorgen ervoor dat het glas sterker wordt en bij een lagere temperatuur smelt. Wanneer deze ingrediënten samen worden verhit in een oven, smelten ze en vormen ze een dikke stroperige vloeistof.
Op welke plaats wordt glas gemaakt
Glas wordt gemaakt in glasfabrieken, en die fabrieken vind je over de hele wereld. In zo’n fabriek worden de grondstoffen gemengd en verhit in enorme ovens. Dit gebeurt bij extreem hoge temperaturen, soms wel meer dan 1700 graden Celsius. Na het smelten wordt de vloeibare glasmassa in vormen gegoten of geblazen. Daarna moet het glas langzaam afkoelen om spanning in het glas te voorkomen. Dat proces heet annealeren.
De beste kwaliteit glas
Er zijn veel soorten glas met verschillende kwaliteiten. De beste kwaliteit hangt af van waar je het glas voor wilt gebruiken. Voor ramen wil je glas dat sterk is en goed isoleert. Voor drinkglazen wil je glas dat niet snel breekt als het valt. Er zijn speciale behandelingen en toevoegingen om glas sterker of helderder te maken.
Duurzaam glas maken
Duurzaamheid is tegenwoordig heel belangrijk. Gelukkig wordt er ook bij de productie van glas hierop gelet. Glas is 100% recyclebaar en kan oneindig vaak worden hergebruikt zonder dat het kwaliteit verliest. Oude stukken glas worden vaak weer gesmolten om nieuw glas van te maken. Hierdoor hoeft er minder nieuw zand gebruikt te worden. Fabrieken letten ook op hun energieverbruik en zoeken manieren om schoner en groener te produceren. Glas heeft dus niet alleen een mooie uitstraling, het kan ook nog eens milieuvriendelijk zijn.
Innovaties in de glaswereld
Met de moderne technologie verandert er veel in de manier waarop dingen worden gemaakt, en dat geldt ook voor glas. Er zijn nu soorten glas die zichzelf kunnen schoonmaken door een speciale coating. Als het regent, helpt het water om het vuil weg te spoelen zonder strepen achter te laten. Er is zelfs glas dat van kleur kan veranderen afhankelijk van de hoeveelheid licht. Dit soort glas wordt vaak gebruikt in gebouwen om energie te besparen. Het vermindert de behoefte aan airconditioning in de zomer en verwarming in de winter. En denk ook aan glas met ingebouwde zonnepanelen. Ze zien eruit als normale ramen, maar ze wekken stiekem energie op. De wereld van glas staat nooit stil en er komen steeds nieuwe, spannende ontwikkelingen bij.