hypotheek-ondernemers

Uiteraard kun je als ondernemer niet zomaar een hypotheek zzp krijgen, daar zijn eisen aan verbonden. Die eisen zijn tegenwoordig een stuk strenger dan 10 jaar geleden, dus er is vaak onduidelijkheid wat die eisen precies zijn. Wij zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

Grootste lening uit je leven

Een hypotheek is waarschijnlijk de grootste lening die je in je leven gaat afsluiten en daarnaast de langstlopende, de meeste hypotheken worden namelijk over een periode van 25 tot 30 jaar terug betaald. Doordat het zo’n lange periode betreft wil de hypotheekverstrekker er zo zeker mogelijk van zijn dat je de lening ook kunt terugbetalen gedurende die periode. Daarom wordt er een maximale hypotheek berekend gebaseerd op je inkomen, of op het gezamenlijke inkomen van jou en je partner. Hierbij wordt gekeken naar de verhouding van de grootte van de lening en je inkomen. Grofweg mag je ongeveer 4,5 keer je bruto jaarinkomen lenen voor de totale hypotheek.

Waar kijkt een bank naar?

Een hypotheek krijgen als ondernemer is dus zeker mogelijk. Om er een te krijgen moet je laten zien dat je genoeg verdient met je onderneming. Hoe? Door de cijfers van je onderneming inzichtelijk te maken. Naar welke cijfers de bank kijkt? Deze 3 zijn in ieder geval belangrijk:

  • de nettowinst, ook wel winst voor belasting genoemd
  • eigen vermogen, bij het afsluiten van een hypotheek moet je tegenwoordig over eigen vermogen beschikken, je solvabiliteit. Dit geldt trouwens niet alleen voor ondernemers, maar ook voor mensen in loondienst
  • je liquiditeit: in het kort betekent dit dat je niet meer schulden mag hebben dan geld op je rekening

Cijfers berekenen

Op internet kun je tal van websites vinden om gemakkelijk deze 3 cijfers te kunnen berekenen.  In principe kijken banken voor alledrie de cijfers naar de afgelopen 3 jaar, maar bij sommige banken kun je ook als je minder cijfers hebt al een hypotheek krijgen, bij sommige zelfs al na een jaar. 

Ga op zoek naar de beste deal voor jou

Hoeveel je mag lenen verschilt erg per bank. Het is raadzaam om altijd kritisch te kijken naar waar je de beste deal kunt krijgen. Je bent voor een hypotheek niet gebonden aan je eigen bank. Ook niet als ondernemer. Sterker nog, vaak is als ondernemer verstandig om je hypotheek juist bij een andere bank af te sluiten, zodat ze geen inzage hebben in je maandelijkse inkomsten. Stel dat het een keer wat minder gaat, kijkt je bank meteen daar naar. Naast het berekenen van de winst, solvabiliteit en liquiditeit van je bedrijf moet je ervoor zorgen dat je je financiële situatie inzichtelijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan je studieschuld of de auto van de zaak. Dit zijn allemaal factoren die bepalen of je elke maand geld overhoudt om een hypotheek te betalen. 

Door admin