kinderzitje

Fietsen is goed voor je conditie en voor het milieu. Het is dan ook een goed idee om dat vervoermiddel te gebruiken als jij je kind naar de crèche of naar school brengt. Ook op het gebied van fietsstoeltjes is er echter een groot aanbod. Hoe kies je nu het juiste fietsstoeltje voor jouw kind. Hieronder staan een aantal tips.

De juiste stoel voor de juiste leeftijd 

Van 0 tot 9 maanden 

Eigenlijk is er geen fietsstoeltje voor deze leeftijd. De reden daarvoor is dat kinderen tot 9 maanden in het algemeen nog niet voldoende kunnen zitten om comfortabel in een fietsstoeltje te kunnen passen. Een draagdoek kan dan een alternatief zijn, maar besef dan altijd dat er op die manier geen enkele bescherming is voor je kind bij een eventuele val of ongeluk.

Van 9 maanden tot 3 jaar 

Een fietsstoeltje aan de voorkant is speciaal ontworpen voor deze leeftijd. Daarbij geldt in het algemeen ook een maximum gewicht van 15 kilo. De stoeltjes zijn bedoeld om een comfortabele zit te bieden en de kinderen kunnen goed worden vastgezet met een aantal gordels.

Van 3 jaar tot 6 jaar 

Een fietsstoeltje dat op de bagagedrager wordt bevestigd is bedoeld voor deze leeftijdsklasse. Er is bescherming voor de benen zodat deze niet tussen de spaken kunnen raken. Ook heeft een dergelijke stoel brede voetsteunen voor een comfortabele zit. Met gordels kan het kind veilig worden vastgezet. Ook voor elektrische fietsen zijn er geschikte fietsstoeltjes te vinden.

Let op: fietsstoeltje voor de voorzijde kunnen niet achterop worden gebruikt en omgekeerd.

Aandachtspunten bij aankoop van een fietsstoeltje 

1. Keurmerk 

Bij fietsstoeltjes is veiligheid uiteraard de eerste zorg. De Europese veiligheidsnorm (EN 14344) hoort op het keurmerk op een stoeltje te staan. Dan weet je zeker dat het stoeltje voldoet aan de basisvoorwaarden voor het veilig vervoer van je kind per fiets. Kies ook altijd een betrouwbare (web)shop.

2. Check de gordels 

Ook bij een stoeltje met keurmerk is het belangrijk dat je de gordels test. Zijn ze sterk genoeg om te voorkomen dat het kind losschiet bij een heftige beweging? Ook de breedte van de banden is van belang. Te smalle gordels zullen het kind pijn doen bij een mogelijk ongeluk.

3. Controleer op scherpe randen 

Het is mogelijk dat een stoeltje niet goed is afgewerkt. Check het fietsstoeltje voor het eerste gebruik op scherpe randen aan de binnen en buitenkant. Hiermee voorkom je dat je kind pijn wordt gedaan.

4. Let goed op de bevestiging 

Een fietstochtje moet stevig op de fiets worden bevestigd omdat de krachten die daarop worden uitgeoefend behoorlijk groot zijn. Let op dat de handleiding voor bevestiging wordt gevolgd en het stoeltje goed wordt vastgezet.

5. Reflectie 

Met wat reflectie-materiaal of een sticker verbeter je de zichtbaarheid behoorlijk in de donkere uren.

Tip: een fietshelm is in Nederland niet verplicht voor volwassen of kinderen. Toch is dit een aanzienlijke verbetering van de bescherming bij een val of ongeluk. Let altijd op de juiste maat voor een fietshelm alsmede een betrouwbaar keurmerk.

Door admin