houtenmeubel-onderhoud

Niet elk houten meubel heeft dezelfde behandeling nodig. Zo moet je een eiken badkamermeubel vaker in de was zetten dan een dressoir. Hoe dan ook, houten meubels vragen om onderhoud en als je dat met het juiste middel doet, dan zullen zij langer mooi blijven. Welk product je nodig hebt, is meestal gebaseerd op de afwerking van het hout. Dit is namelijk ook een beschermingslaag, die je zo min mogelijk wil beschadigen. Hieronder lees je welke afwerkingen er zijn en welk onderhoud zij nodig hebben.

Meubels met een soft touch laag

Soft touch lak is een laklaag die geschikt is voor notenhout, eikenhout en beukenhout. Nadat het hout is voorzien van een soft touch lak behoudt het hout zijn natuurlijke, matte uitstraling. Hierdoor blijft ook de nerf van het hout voelbaar en zichtbaar. Hierdoor krijgt het hout een natuurlijke uitstraling. Door de lak is er ook minder kans op kringen en eventuele krasjes die ontstaan door het gebruik van het houten meubel zijn vaak niet goed zichtbaar. Ontstaan er onverhoopt toch wat kleine oneffenheden, dan zijn die heel makkelijk weg te poetsen. Wij raden aan om je houten meubel vier tot zes keer per jaar te behandelen zodat deze houten meubels fris en schoon blijven.

Meubels met een transparante laklaag

De kans op kringen en vlekken is op meubels met een transparante laklaag zeer gering. Dit, omdat dit erg sterk lak is, die het hout optimaal beschermt. Ontstaan er desondanks toch krasjes op je meubel, dan kun je je die behandelen met meubelolie, die na de juiste behandeling de krasjes weer camoufleert. Door je houten tafel of houten kast ongeveer drie keer per jaar te behandelen met meubelolie, houd je je houten meubel lekker fris en heb je er extra lang plezier van.

Meubels met een olielaag

Als je houten meubel is afgewerkt met een olielaag, dan zal het hout veel minder snel vloeistoffen op kunnen nemen, waardoor de kans op vlekken en kringen klein is. De olie dringt zich namelijk in het hout, waardoor het hout verzadigd raakt en er niets meer in kan. Olie biedt echter niet dezelfde bescherming als een laklaag, die is beter. Een voordeel van een olie afwerking is dat de natuurlijke uitstraling behouden blijft. Het hout gaat niet glanzen en de nerf van het hout blijft voelbaar. Eikenhout, notenhout, teak, en beukenhout zijn geschikt voor deze olielaag. 

Door admin