fondant

Fondant kom je vandaag de dag tegen in bijna alle kleuren van de regenboog. Je gebruikt het voor veel verschillende lekkernijen. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen rolfondant en modelleerfondant. Rolfondant gebruik je om taarten en gebakjes mee te bekleden. Wil je fondant figuurtjes maken of kleinere versieringen op een taart, cake of koekjes aanbrengen dan kun je daar het beste modelleerfondant voor kopen. Wil je meer over fondant te weten komen? Lees dan dit blog!

Hoe ontstaat fondant?

Fondant wordt gemaakt door glucose en suiker te koken. Zo ontstaat een kneedbare massa die gemakkelijk kan worden gemodelleerd. Om variatie aan te brengen meng je de fondant met kleur- en smaakstoffen, zo kun je koffie-, citroen- of chocoladefondant maken. Bij Baktotaal Bouwhuis koop je diverse soorten fondant in verschillende smaken en kleuren. Zo kun je eindeloos variëren met het versieren van gebak. Fondant is ook uitstekend geschikt voor het vullen van je zelfgemaakte bonbons. Fondant kopen bespaart je de moeite van het zelf maken, dat sommige thuisbakkers te veel werk vinden. Als je vaak fondant gebruikt bij het bakken is het sowieso een stuk makkelijker om het kant-en-klaar in huis te hebben.

Verschil tussen fondant en marsepein

Het is vaak een persoonlijke keuze om te kiezen voor fondant of marsepein. Allebei de producten zijn geschikt om cupcakes of taarten te versieren. In vergelijking met fondant is marsepein iets vettiger door de amandel in het product. Om mee te werken is marsepein iets stugger en fondant iets soepeler. Een ander verschil is dat fondant zonder kleur echt wit is, dit is mooi met kleurstoffen te mengen indien je wenst je fondant zelf te kleuren. 

Bewerken en bewaren

Voordat je aan de slag kunt met fondant behoor je het eerst goed te kneden. Dit kan soms lastig zijn doordat het een beetje taai is. Veel mensen kiezen ervoor om het fondant even in de magnetron voor te verwarmen zodat het makkelijk kneedbaar is. Als je werkt met rolfondant kun je hierna met de roller aan de slag. Let er op dat je niet te lang wacht met het bedekken van je taart of cupcake, het fondant droogt dan uit waardoor het kan gaan scheuren. Om te voorkomen dat je fondant hard wordt adviseren we deze luchtdicht te bewaren. Dit bereik je door het product te wikkelen in folie. Vervolgens in een bakje bewaren zorgt voor het beste resultaat. Fondant hoeft niet per se in de koelkast bewaard te worden, maar let er wel op dat het niet bestand is tegen hoge temperaturen.

Door admin